Evropská unie bude jednat s Tálibánem. „Chceme zajistit dodržování lidských práv,“ upřesnil šéf unijní diplomacie Borrell

Diplomaté západních zemí rychle opouštějí Afghánistán. Evropská unie chce svou misi v Kábulu naopak posílit. Hodlá totiž vyjednávat s Tálibánem o vycestování svých afghánských spolupracovníků ze země. Zabránit chce také další uprchlické vlně do Evropy.

Podmínky pokračující podpory

Mimo spolupracovníků jednotlivých zemí na místě zůstává až čtyři sta Afghánců s rodinami, kteří pracují nebo pracovali přímo pro instituce EU. O jejich evakuaci usiluje přímo Evropská unie.

Čtěte také

Podle šéfa evropské diplomacie Josepa Borrella nezbyla jiná možnost než vyjednávat s těmi, kteří se v Afghánistánu chopili moci. Odmítl ale, že by tím EU oficiálně vládu Tálibánu uznala.

„Neznamená to, že budeme akceptovat cokoli, co bude Tálibán dělat. Stanovíme si podmínky pro pokračování naší podpory. Využijeme veškeré možnosti, abychom zajistili dodržování lidských práv,“ uvedl.

Mezi tyto možnosti patří například humanitární a rozvojová pomoc, jíž je EU největším donorem. Podle Borrella Afghánistánu hrozí problémy s dodávkami potravin. Rozvojovou pomoc Unie sice zastavila, ale je ochotna jednat o jejím uvolnění, pokud Tálibán splní podmínky – nebude poskytovat útočiště teroristům a bude respektovat práva žen.

Čtěte také

Nová uprchlická vlna?

Francie a řada dalších zemí mluví o tom, že je třeba připravit se na riziko další vlny lidí, kteří budou před Tálibánem prchat a mohou směřovat až do Evropy. Řecko už předeslalo, že nepřipustí opakování situace jako v roce 2015 a nestane se znovu branou do Evropy.

Podle Josepa Borrella by klíčovým nástrojem měla být právě humanitární pomoc. Unijní špičky chtějí podpořit i tranzitní země v regionu, aby v nich Afghánci mohli zůstat.

autoři: Viktor Daněk ,
Spustit audio

Související