Evropské peníze výměnou za práva sexuálních menšin. Čtyři polská vojvodství změnila svůj odsuzující postoj

3. říjen 2021
Evropa Plus

Čtyři polská vojvodství, tedy obdoby českých krajů, zrušila své dřívější deklarace odsuzující hnutí sexuálních menšin. Otevírá jim to cestu k získání peněz z evropských fondů na pomoc zaostalejším regionům. Například v případě Malopolského vojvodství kolem Krakova to znamená možnost čerpat v příštích šesti letech až 2,5 miliardy eur, tedy více než 60 miliard korun.

K vyškrtnutí zmínek o lidech nebo ideologii LGBT ze svých dokumentů se rozhodli členové zastupitelstev v Malopolském, Svatokřížském, Lubelském a Podkarpatském vojvodství.

Čtěte také

Všechny tyto vyšší územně správní celky se lekly dopisu, který jim na počátku září poslala Evropská komise. V něm jim oznámila zastavení prací na projektech, které se měly financovat z programu REACT-EU. Vyzvala je také k opravám chyb v jejich deklaracích ohledně homosexuálních občanů a jiných sexuálních minorit.

V Podkarparském vojvodství v jihovýchodním cípu Polska navíc zastupitelé přijali novou deklaraci, kterou region prohlásili oblastí trvalé tolerance.

Polský europoslanec: Je to koloniální myšlení

Situace sexuálních menšin u našich severních sousedů v Polsku je předmětem obav. Současná konzervativně-sociální vláda tam podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Varšavě Martina Dorazína tvrdě prosazuje koncepci takzvané tradiční rodiny a její ochrany před údajným škodlivým působením ze strany organizací LGBT.

Čtěte také

Nehledě na vládní politiku, nebo spíš právě kvůli ní je polská komunita LGBT hodně aktivní a často dává najevo svůj nesouhlas, i když pandemie covidu a s ní spojená omezení veřejných shromáždění tyto protesty utlumily.

Lidé si ale své názory nedali vzít. Hlasitě a viditelně ale reagují také zastánci takzvaných tradičních hodnot – jako například konzervativní politik a poslanec Evropského parlamentu Patryk Jaki, který za hnutím sexuálních menšin vidí jen politiku se zázemím v západní Evropě.

Vám vůbec nejde o toleranci, ale expanzi a útok levice na tradiční hodnoty. V sále Evropského parlamentu je opět vidět koloniální myšlení.
Patryk Jaki

„Vám vůbec nejde o toleranci, ale expanzi a útok levice na tradiční hodnoty. V sále Evropského parlamentu je opět vidět koloniální myšlení. Snažíte se nás přesvědčit, že vaše kultura je lepší než polská. Podívejte se ale na statistiky a zjistíte, že ve vašem pokrokovém Nizozemsku, Belgii nebo Německu dochází k více útokům na homosexuály než v Polsku. Homosexualita na rozdíl od vašich zemí nebyla v Polsku trestná. Možná že ta tradiční kultura vůbec není horší než to vaše sociální inženýrství,“ prohlásil europoslanec Jaki.

Yga Kostrzewa z organizace Lambda s tímto srovnáním zásadně nesouhlasí:

Čtěte také

„Od té doby, co v Polsku vládne strana Právo a spravedlnost, tedy šest let, je situace čím dál tím horší. Pozorujeme to v mnoha oblastech. Pokud jde o institucionální homofobii, jsme podle zpráv různých organizací na posledním místě v Evropské unii. Nemáme registrované partnerství, nemáme rovnost manželství ani žádné normy, které by potlačovaly jazyk nenávisti kvůli sexuální orientaci. Posledním takovým zákonem byl v roce 2004 zákaz diskriminace homosexuálů v zaměstnání. Diskriminaci je ale těžké dokázat, protože zaměstnavatel si najde jiný důvod propuštění.“

Změna pohlaví? Se žalobou na rodiče

Nikdo také neřeší právní situaci transsexuálů v Polsku. „Neexistuje zákon upravující změnu pohlaví komplexně. Taková osoba musí jít k lékaři, ten jí vystaví potvrzení a ona začíná brát hormony a šetřit peníze na operace, které jsou v Polsku nesmírně drahé a většina si je nemůže dovolit,“ přibližuje Kostrzewa.

Čtěte také

Osoba usilující o právní změnu pohlaví navíc musí formálně zažalovat své rodiče za to, že nechali zapsat chybné pohlaví, že to byl omyl. Rodiče ale mohou být po smrti nebo s tím nemusí souhlasit. Tím úplně zablokují možnost změny osobních údajů. To je strašné. Pro ty lidi je to tragédie.“ 

Přesto se některé věci podařilo zlepšit hlavně ve Varšavě, dodává Yga Kostrzewa z organizace Lambda.

„Například když varšavský primátor Rafal Trzaskowski podepsal takzvanou deklaraci LGBT, na které pracovalo dlouho několik našich organizací. Má obsahovat například mechanismy pomoci homosexuálům, které někdo napadl a zbil. Zatím se podařilo realizovat dva body: Zaprvé nad varšavským pochodem rovnosti převzal záštitu primátor. A za druhé to bylo otevření hostelu pro homosexuály-bezdomovce – jinými slovy pro ty, které rodiče vyhodili z domu nebo ztratili práci,“ vyzdvihuje Kostrzewa.

V hostelu mohou lidé bydlet dva až tři měsíce, než se znovu postaví na nohy, najdou si práci a dají si život do pořádku.
Yga Kostrzewa

„Ten hostel jsme právě teď otevřeli. Nabízí dvanáct míst a hosté v něm mohou bydlet dva až tři měsíce, než se znovu postaví na nohy, najdou si práci a dají si život do pořádku. Jeho adresa je ale samozřejmě tajná, aby se nestal terčem útoků lidí brojících proti občanům s menšinovou sexuální orientací.“

Diskuze Davida (SPD) a Kolaji (Piráti)

Evropský parlament schválil na zářijovém plenárním zasedání rezoluci o právech lidí LGBTIQ v Evropské unii, kterou předložil petiční výbor parlamentu.

Čtěte také

Jde o nezávazná doporučení Evropské komisi a členským státům třeba ohledně uznávání statusu rodiče zapsaného v rodném listu dítěte, i když jsou oba rodiče stejného pohlaví. Rezoluce také vyzývá k trestnímu postihu za nenávistné projevy vůči lidem s odlišnou sexuální orientací.

V Evropě Plus diskutujeme s dvěma europoslanci. Ivan David (SPD), někdejší ministr zdravotnictví a ředitel psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích se hlasování o rezoluci zdržel.

Ivan David, Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD)

„Nehlasoval jsem ani pro, ani proti. Samozřejmě jako psychiatr vím, že je třeba brát vážně problém lidí, kteří mají problém s identitou nebo se sexuální orientací. Je třeba je respektovat. Mám ale pocit, že se tato problematika přeceňuje. Ke škodě věci se jí věnuje větší prostor, než je žádoucí,“ tvrdí David.

Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) hlasoval pro rezoluci:

Marcel Kolaja

„My vnímáme, že situace ohledně lidí LGBT se v politickém prostoru poslední dobou zhoršuje. To vidíme například v Polsku nebo v Maďarsku. Ale vlastně to vidíme to i v České republice, kde prezident Česka řekne, že jsou mu transgender lidé odporní. Je potřeba podpořit lidi, kteří třeba vychovávají děti ve stejnopohlavním páru.“

Celou diskuzi europoslanců si můžete poslechnout v audiozáznamu Evropy Plus. Připravil Pavel Novák.

autor: Pavel Novák
Spustit audio

Související