Exil, to je jiný pohled na život, říká písničkář Jaroslav Hutka v podcastu Momenty

11. listopad 2022

Písničkář a někdejší disident mluví o svobodě, o překořenění v době, kdy byl v emigraci, i o tom, kde se mu nejlíp tvoří.

Připravil: David Hertl
Zvukový mistr: David Dibelka
Natočeno: 2022

„Cejtím se svobodnej. Tady my tu svobodu máme. Že je tu kolem ní zápas a podvodníci, který na tom chtěj vydělat a pak tu svobodu omezit, to je případ, který se neustále děje. Jde o to, jak se nám podaří ten systém udělat spolehlivý a jak je ten režim schopnej tyto pokusy absorbovat. Jak je schopen ty podvody, o který se mocní snaží, trestat nebo vychytat. V tom cítím ten problém, který tu pořád máme a je hmatatelnej. Ale já se cítím svobodný pořád. Můžu o tom vlastně kdekoliv cokoliv říct. I když napíšu drzou písničku, nikdo mě za to nebude trestat. Ale znamená to, že svobodný, když chceme, jsme,“ zamýšlí se písničkář Jaroslav Hutka v podcastu Momenty.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

14. 11. Herečka a dabérka Libuše Švormová
15 .11. Tanečník a choreograf Vlastimil Harapes
16. 11. Malíř a sklář Vladimír Kopecký
18. 11. Herečka, režisérka a scenáristka Lída Engelová

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související