Existenciální kuchařka Igora Malijevského a Václava Kahudy. Anaximandros v kuchyni

11. červen 2021

Hovězí jazyk, mrkev, celer, petržel, kyselá okurka, vejce, pepř celý černý, nové koření, bobkový list, potravinářská želatina, ocet, sůl, kniha.

Uvařte řádný vývar z hovězího jazyka (nebo vepřových nožiček + koleno nebo plecko nebo krůtí krky), půl hodiny před koncem přidejte zeleninu. Po uvaření masa do měkka, vyndejte vše z vývaru a dejte vystydnout. Co s usní?

Mezitím uvařte natvrdo několik vajec. Proč dnes létají labutě tak nízko? Nakrájejte sklenici kyselých okurek na tenké plátky. Rovněž jajka oloupejte a pokrájejte pěkně. Do vlažné vody rozpusťte cca 2 dcl sklenici potravinářské želatiny (v případě vaření vepřových nožiček není želatina nutná) a nechte hrnec v teplé vodní lázni.

Může pomoci želatina v bytové krizi? Vystydlé maso a zeleninu nakrájejte (jazyk oloupejte, nožičky a koleno vykostěte, kůži namelte a dejte do vývaru). Na dno připravených nádob (misky, bábovkové formy, pekáče) naklaďte maso, vařenou zeleninu a kyselé okurky, navrch dejte plátky vajec. K čemu slouží růžová kšiltovka?

Rozpuštěnou želatinu vmíchejte do vývaru (Pozor, nesmí být příliš horký, narušila by se želírovací schopnost!), doplňte podle chuti lákem z kyselých okurek a octem. Připravenou směs opatrně nalévejte naběračkou na připravenou náplň a dejte na chladné místo ztuhnout. Podáváme s octem, cibulí, dobrým chlebem a Jiřím Sádlem.

autoři: Igor Malijevský , Václav Kahuda , Klára Vičíková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.