Expedice do ptačí říše

2. duben 2022

1. duben je Mezinárodní den ptactva, proto Expedice zamířila do ptačí říše s velmi erudovanými odborníky: ředitelem České společnosti ornitologické Zdeňkem Vermouzkem, odborníkem na sovy a sýčky Martinem Šálkem z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR a zoologem Jiřím Neudertem z CHKO Třeboňsko.

Ptáci jsou jediní dinosauři, kteří na planetě po hromadném vymírání na konci křídy zůstali, ovšem s člověkem to nikdy neměli jednoduché. Nikdy pro něj nepředstavovali hlavní zdroj obživy, přesto je lovil a vybíjel, o čemž by mohli vyprávět hlavně dravci a sovy.

sokol

Řemeslo s romantickým názvem ptáčnictví bylo docela sadistické (lovení pěvců na oslepené sovy) a obohatilo češtinu o výrazy „sednout někomu na lep“ a „chytit někoho na vějičku“, což bylo de facto pomalé mučení drobných ptáků. Dodneška toho o ptácích moc nevíme a žijeme v zajetí legend a pověr, takže např. nemáme v lásce krkavcovité, přestože jsou velmi inteligentní, a naopak se rádi dojímáme nad sýkorkami, přestože dokáží být mnohem agresivnější, než mnozí dravci.

Spustit audio

Související