Expedice do světa bakteriofágů, léků budoucnosti

25. březen 2023

Denně umírají na světě tisíce lidí v důsledku bakteriálních infekcí, které nelze léčit žádným dostupným antibiotikem. Podle WHO budou v roce 2050 nemoci nevyléčitelné antibiotiky hlavní příčinou úmrtí na planetě. Bakterie jsou vůči antibiotikům čím dál odolnější a nová přestávají farmaceutické firmy vyvíjet. Zachrání lidstvo bakteriofágy? Bakteriofág je vlastně virus, napadající výlučně bakterie. Infikuje bakteriální buňku a pomnoží se v ní, a tím ji zároveň zabije.

Bakteriofágy se tak samy exponenciálně množí v místě infekce, čehož se dá skvěle využít při léčení nemocí, způsobených bakteriálními infekcemi. Bakteriofágová terapie tak představuje novou alternativu k selhávajícím antibiotikům. Jenže ona zas tak nová není. Spíš staronová.

Bakteriofágy jsou starší než antibiotika

Srovnání rezistence na antibiotika. Vlevo antibiotika na bakterie působí, napravo jsou bakterie na antibiotika rezistentní

Bakteriofágy se vyvíjely spolu s antibiotiky, jsou dokonce o něco starší. Ve vzestupu je ale zbrzdil právě prudký rovoj antibiotik v 1. polovině minulého století. Antibiotika byla levná a účinná, tak se na bakteriofágy zapomnělo. Bakteriofágy se ale přece jen někde stále držely: za druhé světové války byly používané v bojových táborech pro léčbu epidemií cholery, gangrény, dysenterie. Jednalo se o finančně velmi zajímavou a jednoduchou léčbu.

V 80. letech se i v Polsku na Akademii věd ve Varšavě začali zabývat fagoterapií, úspěšně léčili choroby způsobené kmeny rezistentními k antibiotikům, jenže i tam se od nich kvůli antibiotikům upustilo. Udržela se po celá léta v Gruzii v Eliavově institutu,kde s bakteriofágy pracují na velmi pokročilé úrovni.

I u nás pracuje vědecký tým na vývoji nových léčiv z bakteriofágů, a experimentálně velmi dobře fungují. Expedici povedou primářka Klinické mikrobiologie a ATB centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Václava Adámková, molekulární biolog a vědec, specializují se na bakteriofágy Martin Benešík, a jaderný chemik a vědec Milan Buňata ze společnosti MB pharma, která vyvíjí nový bakteriofágový lék pro český trh.

 

Spustit audio

Související