Expedice do světa nakupování

27. listopad 2021

Z nakupování se stal fenomén i závislost. Díky tomu, že jsme občany bohatšího části světa a neohrožují nás žádné války, se z činnosti, která měla mít původně zcela praktický význam, stal kult.

Nakupování už pro nás dávno neslouží pouze k doplňování zásob, stal se z něj způsob trávení volného času, koníček, způsob sebeprezentace i rituál. Zboží všeho druhu je všude dost, nákupních center přibývá a zvlášť v dobách koronaviru naše nakupovací choutky rozšířila možnost nakupovat online na internetu.

Jenže nakupování má i své stinné stránky. Může se stát chorobným a návykovým a projevuje se pak stejně, jako jakákoliv jiná závislost. Nadměrné, chorobné nakupování má mnoho názvů: z lidové slovesnosti vzešel chytlavý pojem shopaholismus, v psychologii se lze setkat s odborným pojmem oniománie, které má základ v řečtině a znamená něco jako „nákupní šílenství".

Nakupování, e-shop

Nákupy nelákají jen ženy

Chorobné nakupování kupodivu nepostihuje pouze ženy a neprojevuje se pouze extrémním nákupem kabelek či oblečení a kosmetiky. Čím dál více mu propadají i muži, a zvlášť v době online nákupů na internetu, kdy nakupují elektroniku, součástky do aut či motocyklů nebo mobilní telefony a počítače.

Pravlastí nákupního šílenství jsou USA. Daly světu název black friday označující den extrémních slev. Jak vlastně tento termín vznikl a s jakými událostmi byl spojen, proč mu nejen Američané podléhají i dnes a kdy naopak vznikl Mezinárodní den bez nákupů?

Dá se závislost na nakupování léčit? Jak lze poznat první příznaky? Expedici do světa nákupů povedou amerikanistka Ivana Doležalová z New York University in Prague, neurovědec Petr Bob z Centra pro neuropsychiatrický výzkum traumatického stresu 1. LF Univerzity Karlovy a sociální psycholog Jan Krajhanzl z Katedry environmentálních studií Masarykovy Univerzity v Brně.

Spustit audio

Související

  • Expedice za druhy a příčinami závislostí

    Člověk je závislý prakticky od svého početí. Nejprve na placentě matky, pak na její péči, mléku nebo taky na vzduchu. Některá závislost ale pro člověka může být ničivá. 

  • Expedice do nitra mozku

    Náš mozek je neuvěřitelně složitý a sofistikovaný orgán, který zpracuje každou sekundu tolik informací, že by je nedokázal zpracovat ani ten nejvýkonnější počítač na světě.

  • Expedice za ekologickými Vánocemi

    Mohou i Vánoce, svátky, které se v uplynulých desetiletích staly spíše synonymem nadbytku a konzumu, probíhat  šetrně k přírodě i našemu zdraví?

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.