Expedice do světa nanotechnologií ve zdravotnictví

21. leden 2023

V běžném životě se můžeme s nanomateriály setkat v mnoha situacích. Jsou například součástí moderního sportovního nebo turistického oblečení a obutí. Nanovlákna umí zařídit, aby nám nepromokly boty, aby nestudilo zpocené tričko. Nanomateriály se používají téměř ve všech průmyslových odvětvích. Speciální nanovrstvy pokrývají satelity, které vysíláme do kosmu. Velmi užitečné mohou být nanotechnologie ve zdravotnictví.

Nanomateriály mohou lékařství posunout skutečně hodně daleko. Ale protože jde o oblast lidského zdraví, trvá výzkum a především testování velmi dlouho. Do Expedice jsme pozvali molekulární bioložku Olgu Šebestovou Janouškovou, aby nám pověděla, co vědci už testují, jakým směrem by se zdravotnictví mohlo ubírat v budoucnosti a co už se z oblasti nanotechnologií v lékařství používá.

Nanomateriály pomáhají hojit kůži

Podle Olgy Šebestové Janouškové by nanotechnologie mohly pomáhat například při hojení a dorůstání poškozených chrupavek, při léčbě nádorových onemocnění nebo autoimunitních nemocí. Také by mohly výrazně přispět k úspěšnějším operacím nádorů. Už dnes se například při léčbě kožních poranění používají zvláštní nanovlákenné struktury, které pomáhají hojit kůži. Existují i léky, které za použití nanotechnologií dokážou léčivou látku dopravit přímo tak, kam je potřeba, aniž by se tím zatěžovaly zdravé tkáně.

Do studia přišel také zástupce Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs, který nám pověděl, co český nanotechnologický průmysl pro zdravotnictví už umí vyrobit a jak si v této oblasti stojí ve srovnání se zahraničím.

 

Spustit audio

Související