Expedice do světa střev a transplantace stolice

28. leden 2023

Střeva byla po léta opomíjenými orgány, protože je máme spojena s vyměšováním. Jenže dnes už na základě výzkumů víme, že existuje obousměrná komunikace mezi střevem a naším mozkem. Víme, že střeva pouze netráví přijímanou potravu, ale zamezují prosakování toxinů do krevního řečiště a jsou velice důležitá pro imunitní systém a jeho funkčnost. Špatně fungující střeva jsou základem mnoha nemocí, které se mohou projevit kdekoli v našem těle.

Naše střeva jsou osídlena miliony bakterií a ty tvoří střevní mikroflóru. A ta je stejně jedinečná, jako otisk prstu. Odráží se v ní vše, čemu jsme naše tělo za celá léta vystavili, od potravin až po antibiotika či jiné léky.

Další důležitou skutečností je fakt, že v našich střevech se nachází rozsáhlá síť (více než sto milionů) neuronů, jejichž úkolem je řídit každičký krok našeho trávení. Pokud je naše trávicí ústrojí zdravé, dokáže samo odstranit škodlivé elementy, které ho mohou poškodit např. toxiny nebo chemikálie. Jestliže v něm ale převyšují patogenní bakterie, je tato přirozená ochrana značně limitovaná.

Střeva jsou náš druhý mozek

Pohled na střeva při 3D operaci

Ne nadarmo nedávno vzniklo úsloví, že střeva jsou náš druhý mozek. Odborně se tomu říká enteropatický nervový systém. Jenže tento „druhý" mozek za nás nemyslí, ale velice intenzivně komunikuje s mozkem v naší lebce a hraje klíčovou roli při vzniku mnoha zdravotních problémů.

Střeva tak mají vliv na nejen na naši tělesnou hmotnost a imunitu, ale i na naši náladu, spánek, stav kůže i hormonální hladinu. Pokud nemáme střeva v pořádku, můžeme si přivodit další  zánětlivá onemocnění, metabolický syndrom, diabetes, ale také deprese či neurodegenerativní choroby.

Co je transplantace stolice?

Co všechno může způsobit zánět střev, jak se projevuje a jak se dá léčit a jak a čím svým střevům sami škodíme? Co bychom měli jíst, aby naše střeva byla zdravá? Co je to fekální terapie a transplantace stolice? Víte, že v Thomayerově fakultní nemocnici v Praze chystají první veřejnou banku stolice u nás?

Expedici do světa střev povedou MUDr. Jiří Vejmelka z Thomayerovy fakultní nemocnice v Praze, který má v gesci projekt  první veřejné banky stolice u nás, dále profesor Milan Lukáš z kliniky Iscare v Praze a muž, kterému ulcerózní kolitida změnila život. Původně tanečník, nyní úspěšný pražský kadeřník Martin Švarc.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.