Expedice do světa vajec a vajíček jako symbolů

8. duben 2023

Starověcí filozofové viděli ve vejci symbol světa. Skořápka představovala zemi, bílek vodu, žloutek oheň a oblá část vzduch. Expedici do světa vajec a vajíček včetně těch lidských povedou prof. MUDr. Pavel Calda z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze u Apolináře, kurátorka Národního zemědělského muzea v Praze Mgr. Lucie Kubásková a ředitel Národního ústavu lidové kultury PhDr. Martin Šimša, PhD.

V jiném pojetí vejce představuje původ světa, životní sílu, zrození, nesmrtelnost, jarní přírodu plnou síly. Vejce nesoucí v sobě zárodek, z něhož vzejde veškerá manifestace, je univerzálním symbolem. Představa o zrození univerza z vejce je společná téměř všem starověkým civilizacím. Nejstarší zdobená vejce z doby kolem roku 320 n. l., byla nalezena v sarkofágu hrobky ve Wormsu nad Rýnem. Byla to vejce husí.

Kraslice

V našich zemích jsou barevné skořápky vajec z počátku 11. století potvrzeny archeologickými nálezy na jižní Moravě. O tři století později už se slovo kraslice objevuje v nejstarších českých slovnících a v Postille pražských studentů Konráda Waldhausera z roku 1369. Také Tomáš ze Štítného jmenuje na prvním místě mezi jarními svěcenými pokrmy vejce.

Husí kraslice mezi slepičími

Vejce je úzce spojeno s velikonočními svátky, ovšem jejich běžnou součástí se stalo přibližně ve 13. století. Vajíčko si muselo během těchto svátku projít posvěcením a sloužilo jako dar duchovním daného kostela nebo chrámu. Postupem času vejce plnila funkci velikonočního daru i mezi hospodáři a jeho čeledí, kdy je pán statku obdaroval příslušným počtem syrových vajec.

Tradice obdarovávání

Následně se vajíčka během velikonočních svátků převtělila do almužny žebrajícímu lidu. A odtud je to jen krok k obdarovávání vejcem koledníky. Barvenými vajíčky obdarovávaly z počátku pouze děvčata chlapce, kteří se jim líbili, ale následně se přesunul zvyk na všechny koledníky, kteří navštívili dům. Tehdy nikdo nutriční hodnotu vajec nezkoumal, ale Expedice zjistí, co je pravda na množství cholesterolu v různých typech vajec a kolik jich člověk může pozřít, aby svému tělu prospěl, ale neuškodil. Expedice se ale nezaměří pouze na vejce ptačí, ale i vajíčka lidská a prozkoumá, co vše už o nich díky současným diagnostických metodách víme.

Spustit audio

Související