Expedice za dietami jako posedlostí a metlou lidstva

21. květen 2022

Co mají společného Alžběta Bavorská alias císařovna Sissi, básník George Gordon Byron, spisovatel Franz Kafka a herečka Marilyn Monroe? Byli to posedlí dietáři. V novém vydání Expedice se propojí MUDr. Miroslava Navrátilová z Poradny pro poruchy metabolismu PK FN v Brně, MUDr. Renata Zelenáková z Centra pohybové medicíny Pavla Koláře a prof. MUDr. Martin Fried z OB kliniky v Praze, který jako první na světě provedl neadjustabilní gastrickou bandáž žaludku.

Lord Byron namísto jídla pil ocet, Sissi střídala pití vody, mléka a hovězího vývaru, Marilyn pila koktejl z mléka a syrových vajec a Franz Kafka propadl tzv. Fletcherově dietě, spočívající v rozžvýkání a vyplivnutí každého sousta. Ale spousta ještě bizarnějších diet se udržela až do dneška, proto byl v roce 1992 ustanoven Světový den proti dietám.

Jaká je optimální lidská hmotnost, platí ještě index BMI? Kdy je čas na redukci hmotnosti a proč většina zaručených diet nefunguje? Končí čas anorexie a vracíme se k barokním tvarům? Bulimie coby prastará redukční metoda. Nejbizarnější diety. Dozvíte se v dalším vydání Expedice.

Spustit audio

Související