Expedice za jedy a toxiny kolem nás

5. březen 2022

Expedice tentokrát  míří do světa jedů a toxinů, která nás bezprostředně obklopují a nejenže je nevnímáme, nevidíme a necítíme, ale málokdy víme a tušíme, jak pro nás mohou být škodlivé a nebezpečné. Expedici za nebezpečnými látkami povedou lékař a odborník na jedovaté a toxické látky v životním prostředí MUDr. Miroslav Šuta, Karolína Brabcová z ekologického spolku Arnika a Jan Freidinger z hnutí Greenpeace.

Těžké kovy, ftaláty, dioxiny, ale i formaldehyd, zpomalovače hoření  nebo hormonální distuptory - to jsou látky, které původně měly vylepšovat různé materiály a náš životní komfort, ale nakonec je jich tolik, že se sami stáváme jejich obětí.

Jejich hlavní nebezpečí spočívá v tom, že nejsou vidět ani cítit a také nás neotráví najednou, ale pozvolna. A budete se možná divit, v čem všem je můžeme najít: nejen v umělých hmotách a plastech, ale i ve vodě, stavebních materiálech, kobercích, podlahových krytinách a pod.

A samozřejmě jsou také v všech držadlech, madlech, rukojetích, ale i v mobilních telefonech a klávesnicích našich počítačů i dotykových obrazovkách. Samozřejmě ne ve všech a ne všude. Ale je dobré dávat si pozor a vědět, kde být mohou.

Spustit audio

Související