Expert na sociální sítě Troy: Ani konspirátoři nevěří všemu, vyjadřují tak odpor vůči mocenským elitám

6. leden 2022

Rok uplynul od útoku na Kapitol ve Washingtonu. Na sídlo amerického Kongresu tehdy zaútočili příznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa v den, kdy se obě komory sešly, aby stvrdily výsledky prezidentských voleb. „Když jsme to zpětně analyzovali, tak vidíme, že šlo o koordinovanější pokus vtrhnout do Kapitolu a nakonec i zvrátit výsledek voleb,“ upozorňuje americký analytik David Troy, který se věnuje analýze dezinformačních kampaní a dat na sociálních sítích.

„Vypadá to, že šlo o pokus buď zajmout, nebo i zabít některé politiky a úplně tím rozvrátit certifikaci volebních výsledků. To by potenciálně vrátilo proces zpět do rukou jednotlivých států,“ pokračuje expert.

Čtěte také

Lze sice namítnout, že takový plán útoku a jeho cíle byly nerealistické, ale tak prý jeho tvůrci přemýšleli. Bláznivé teorie o tom, jak měly být volby ovlivněny – od volebních technologií vyvinutých ve Venezuele až po satelity ovládané z Itálie –, měly za cíl vytvořit dav u Kapitolu, aby ti nejorganizovanější mohli proniknout dovnitř a plán vykonat.

Troy poukazuje na to, že mezi zatčenými bylo neúměrně velké množství lidí z vojenských kruhů. V americké historii to přitom není poprvé a kořeny útoku na Kapitol prý lze vystopovat dávno do minulosti.

Je potřeba ještě hodně práce, abychom útoku na Kapitol porozuměli v plném historickém kontextu.
David Troy

Analytik připomíná, že už v roce 1933 se skupina průmyslníků a bankéřů pokusila naverbovat armádního generála, aby vedl nespokojené veterány první světové války s cílem zajmout a zabít prezidenta Franklina D. Roosevelta, který zrušil krytí americké měny zlatem. 

„Loňské události 6. ledna ve Washingtonu byly například do velké míry naplánovány lidmi ze skupiny zvané Rada pro národní politiku a od té vede linka právě až k tomu spiknutí z třicátých let. Je potřeba ještě hodně práce, abychom útoku na Kapitol porozuměli v plném historickém kontextu,“ uvádí Troy.

Antidemokratické síly neodešly

Jedním z dalších myšlenkových proudů stojících za útokem na Kapitol je konspirační teorie QAnon, podle níž svět tajně řídí kabala satanistických pedofilů.

„Jeden z průzkumů ukázal, že její zastánci nutně nevěří všemu z té teorie. Spíš jde o způsob, jak vyjadřují opoziční mentalitu a nepřátelství vůči tomu, co cítí jako mocenskou strukturu,“ vysvětluje analytik.

Čtěte také

Události ze 6. ledna vyšetřuje i zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů. Podle Troye existuje koordinovaná snaha, aby komise svá zjištění prezentovala ještě před letošními volbami do Kongresu, protože pokud republikáni opět získají většinu, zřejmě její činnost ukončí.

„Mnoho Američanů má politiky plné zuby a chce prostě jen zpátky svůj život bez pandemie. Každý se chce prostě vrátit k normálu. Bohužel si ale myslím, že tyto antidemokratické síly, které se 6. ledna odhalily v plné nahotě, nikam neodešly. Působí dál a máme tu reálné pokusy odstranit instituce, které zajišťují fungování demokracie,“ varuje.

My Američané jsme z podstaty kapitalističtí. Chceme mít funkční kapitalistickou demokracii s regulacemi.
David Troy

Za vším je prý snaha pravice, která zastupuje zájmy kapitálu, chopit se moci. Ať už jde o omezování volebního práva, překreslování volebních okrsků nebo snad odstraňovat překážky, které se postavily do cesty při posledním pokusu o převrat.

„My Američané jsme z podstaty dost kapitalističtí. Ale chceme to vyvážené, mít funkční kapitalistickou demokracii s regulacemi, které brání nespoutanému kapitalismu, aby se zmocnil vlády. A teď se děje to, že všechny tyto ochranné prvky jsou napadány,“ upozorňuje s tím, že dění v Americe má vliv i na zbytek světa.

Když na sebe necháme působit různé typy lidí, je to dobrá cesta, jak snížit tu reaktivitu.
David Troy

Troy se domnívá, že o dezinformacích je potřeba přemýšlet v širokém kontextu. Věci, které lidi sdílejí na internetu, jsou jednotlivé izolované střípky informací, které mají za cíl ovlivnit veřejnost. Tyto kousky produkují sítě lidí, které mají svou agendu a záměry a chtějí strhnout společnost určitým směrem. Zkoušejí společnost rozdělit, přetvořit, učinit ji manipulativnější,“ tvrdí.

Čtěte také

Podlehnout dezinformátorům podle něj může každý, nejlepšé je držet si od takových zpráv odstup: 

Nenaskakovat na každou věc, která nás rozčílí nebo nadchne, ať jde o lidi, co jsou, nebo nejsou na naší straně. Je to právě reaktivita, která nás umožňuje manipulovat a kontrolovat naše chování.“

Expert proto doporučuje pěstovat o vztahy ve svém okolí. „S rodinou, přáteli, sousedy. Podílet se na občanském životě ve svém sousedství. To je, myslím, dobrá obrana. Když na sebe necháme působit různé typy lidí, je to dobrá cesta, jak snížit tu reaktivitu.“

Jsou sociální sítě hrozbou pro demokracii a je na čase je regulovat? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Kaliba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.