Explicitně sám sebou. Úspěch Lil Nas X znamená queer revoluci v pop-rapu

25. srpen 2021

Montero Lamar Hill aka Lil Nas X, zprvu mnohými odsouzený jako umělec jednoho hitu, nabývá na čím dál větší popularitě. Za svůj úspěch vděčí zejména tomu, jak mistrně zvládá přetvářet kontroverzi na miliony poslechů. Pozornost na sebe strhává mimo jiné houževnatou deklarací své sexuality. První takovou, která vzbudila pozdvižení – zejména na „konzervativním“ Twitteru –, byl březnový klip k písni Montero (Call Me By Your Name).

Ve zmíněném videu Lil Nas X sjíždí po tyči do pekla, kde tančí na klíně Satana, kterému následně zakroutí krkem. Internet se ho snažil „zrušit“ za to, že propaguje satanismus. V červenci vyvolal další kontroverzi videoklipem k songu Industry Baby, kde ve vězeňských sprchách po boku dalších mužů tančí nahý. Chce tak naplno vyjádřit sebe a svou sexualitu, ne jen svou umírněnou verzi.

Otevřená reprezentace LGBTQ+ v kultuře byla prakticky nemyslitelná dvacet let nazpět, nyní je to realita. V poslední dekádě stále přibývá umělkyň a umělců středního proudu, kteří se hlásí ke své sexuální orientaci. Velký průlom v rapové kultuře nastal s coming outem R’n’B zpěváka a rapera Franka Oceana v roce 2012. Další, jako Tyler, The Creator, následovali jeho příklad.

Přestože Lil Nas X není prvním rapovým, natož pak popovým interpretem, který zažil svůj coming out, je v tuto chvíli tím nejvýraznějším a nejvíce provokativním. Nejvíce však chce Lil Nas X zůstat sám sebou. V tak hypermaskulinním prostředí, jakým je hip hop, je právě toto stále těžké. Kvůli své neochvějné explicitnosti v tvorbě také čelí útokům – jak na sociálních sítích, tak i v reálném životě.

Za co byl Lil Nas X žalován v souvislosti s klipem Montero? Proč byl „zrušen“ raper DaBaby? Co si přál třináctiletý Frank Ocean? A čeho se Montero Lamar Hill bojí? Poslechněte si celý příspěvek!

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.