Extraliga před poslední čtvrtinou: Třinec může bojovat o titul, Vítkovice o play off

19. leden 2017

Třinec může bojovat o mistrovský titul, Vítkovice by měly proklouznout do play off. Takový je pohled na tabulku hokejové extraligy po devětatřiceti odehraných kolech, tedy po třech čtvrtinách základní části. V posledních třinácti zápasech půjde o hodně důležité body.

V prvních třech čtvrtinách základní části extraligy regionální zástupci Třinec a Vítkovice drželi víceméně stabilní výkonnost. Oceláři Třinec by měli jít do play off z prvních příček tabulky. Vítkovice patrně čeká předkolo vyřazovací části. Takové je rozložení hokejových sil v Moravskoslezské části republiky.

Konkrétně Oceláři z Třince se drží od začátku sezony v popředí tabulky. Nejhůře byli v jejím průběhu na třetím místě a 23 krát po jednotlivých kolech mohli dokonce třinečtí fanoušci vidět jejich tým na čele.

V posledních třech extraligových zápasech sice Oceláři prohráli a po 10 kolech přišly o první příčku, ale mají veškeré předpoklady, tedy především kvalitní kádr, aby šli do play off z hodně vysoké pozice. Momentálně jsou druzí za mistrovským Libercem.

To Vítkovice se pohybovaly celou sezonu mezi 7. a 11. místem v tabulce. Tedy na úrovni předkola play off. Po posledním vítězství nad Třincem jsou v tabulce osmé. Na podobné bodové úrovni se nacházejí Hradec Králové a Chomutov, zezadu mohou ještě ostravský celek pozlobit Plzeň, Mladá Boleslav, Zlín a možná ještě Olomouc.

Vítkovice by rády myslely na první šestici týmů, která má jistý postup do čtvrtfinále play off. Ale rozhodně budou rády, pokud se udrží v tabulce do 10. místa, znamenající předkolo vyřazovací části.

Čtěte také

Pojďme ke statistikám. Oceláři Třinec nastříleli 120 gólů, což je druhý nejvyšší počet po Kometě Brno. V průměru je to však jen něco málo přes tři vstřelené góly na zápas.

Ani ve statistikách jednotlivců Oceláři nezasahují do čela žebříčků. Trojka Marosz, Petružálek a Irgl nasbírala po šestadvaceti bodech a patří jim 15. až 17. příčka. S 13 góly je v tabulce střelců Rostislav Marosz na 14. místě.

Souboj za brankou

To Vítkovice mají nejlepšího hráče Ondřeje Romana s 22 body až ve čtvrté desítce. A to odpovídá defenzivnímu způsobu hry ostravského celku. Jen Karlovy Vary a Olomouc daly letos méně branek.

Oba regionální týmy spoléhají na své brankářské jedničky Šimona Hrubce, respektive Patrika Bartošáka, kteří jsou v popředí gólmanských statistik.

V posledních 13 zápasech základní části je pro každý celek ve hře ještě 39 bodů a situace v tabulce se tak může hodně změnit. Uvidíme, kolik bodů ještě ukořistí Třinec a Vítkovice.

autor: ddp
Spustit audio