Extrémní mrazy jen tak nepoleví. Na Moravě bude až minus 18

10. leden 2017

Velmi silné mrazy budou Česko trápit i v následujících dnech. Český hydrometeorologický ústav varuje před mrazy, které místy v noci mohou dosahovat až minus 18 stupňů Celsia.

Varování Českého hydrometeorologického úřadu začíná platit v pondělí v šest hodin odpoledne a potrvá až do středečního dopoledne. Teploty nejvíc klesnou na Moravě a ve Slezsku, a to až na minus 18 stupňů.

„Během noci na úterý budou teploty na východní a severovýchodní Moravě a ve Slezsku klesat pod minus 12, na severovýchodě místy pod minus 18 stupňů Celsia. Proto byla pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj vydána výstraha na velmi silný mráz,“ vysvětluje meteoroložka Marie Odstrčilová z Českého meteorologického ústavu.

Meteorologové varují před mrazem i v Libereckém, Jihočeském, Královehradeckém, Olomouckém, Pardubickém, Středočeském, Zlínském a části Plzeňského kraje. Mráz se nvyhne ani Praze. V Čechách se ve středu večer a v noci na čtvrtek může při mrznoucím dešti tvořit ledovka.

Na Českomoravské vrchovině se budou během úterý v noci na středu tvořit sněhové jazyky. Bude také vát nárazový vítr o rychlosti 50 kilometrů v hodině.

Během středy se pak budou tvořit sněhové jazyky i ve zbytku republiky. Na horách při nárazech větru kolem 90 kilometrů v hodině i závěje. Ve středu večer v a noci na čtvrtek se podle meteorologů bude při mrznoucím dešti tvořit ledovka.

Spustit audio