Exulanti z měst, kteří našli svůj pevný bod

31. březen 2019

Den v životě lidí, kteří vyměnili město za lesní samotu, sleduje dokument Exulanti z měst. Vychází z romantických představ Daniela a Radima, dvou kamarádů, kteří žijí celý život ve městech. Stejně jako mnoho jejich vrstevníků, i oni sní o tom, že by jednou mohli žít ve větším souladu s přírodou, nezávisle na civilizaci, soběstačně, ekologicky a zdravě. Podívají se proto do soukromí těch, kteří takový krok už udělali.

Na dvou stranách jednoho pohoří žijí dva páry. Jeden v moravské části Beskyd, druhý hned za hranicemi, na Slovensku. Jeden pár je tradiční, druhý netradiční. Jeden chová ovce, druhý kozy. Jeden žije moderním způsobem, druhý žije postaru. Celou řadu věcí ale mají společných. Poslouchejte ve čtvrtek 11. dubna na Vltavě!

Michal s Romanou se potkali v Ostravě při studiu na vysoké škole. Brzy zjistili, že mají podobný koníček. Milují outdoor, treking a hory. Když se jim narodil syn Jonáš, došlo u nich k nečekanému posunu priorit a touha cestovat a být venku převládla nad budováním kariéry a konzumním životem ve městě.

Přežít první zimu

Sekli s prací, pořídili si dodávku a s malým Jonášem projeli jižní Evropu od Srbska po Portugalsko, a když se vrátili zpět do Ostravy, bylo rozhodnuto. Chtějí žít v přírodě. Roubená chalupa nad přehradou, která sloužila předchozím majitelům jako rekreační objekt, oslovila Romanu s Michalem natolik, že si vzali hypotéku a zrekonstruovali ji jako rodinný dům. Pěstují brambory, byliny, chovají králíky, ovce a přežili už tři zimy.

Pěstují se zde brambory, byliny, chovají králíky, ovce a přežili už tři zimy.

Dalším párem je Marek s Lojzou, kteří se před pěti lety rozhodli, že odjedou zkusit žít na chalupu po babičce v Kysucích. Lojza měl už dost práce v divadle v Olomouci a Marek se po letech strávených za barem v různých evropských městech chtěl usadit a zklidnit. Oběma vadila nestřídmost naší civilizace, plýtvání, neúcta ke zvířatům a půdě. Takový životní styl je podle nich z dlouhodobého hlediska pro společnost neudržitelný. Zkusili tedy život na venkově rovnou tou nejtěžší zkouškou - přežít první zimu. Kromě občasného ponorkového efektu, který se dal dobře zvládnout procházkami po beskydských kopcích a lesích, nenašli žádný zásadní problém a na jaře už se do města nevrátili.

Starat se o slepice a husy zvládne asi každý. Proto si Lojza usmyslel, že to zkusí s českou hnědou krátkosrstou kozou. Dnes jich má skoro tucet, každodenní chození na pastvu považuje za skvělý relax a kozí mléko pije několikrát denně. Dokáže vyrobit i obstojný tvaroh, a do budoucna by chtěl rozjet malou mléčnou výrobnu. Marek naproti tomu objevuje, k čemu slouží veškeré staré truhlářské náčiní, které zanechal jeho dědeček ve stodole. Až přijde čas, naučí se vyrábět původní metodou šindele a zachrání tím střechy tradičních beskydských chalup.

Mít pevné body

I když žijí obklopeni původním vybavením, nesnaží se o návrat do minulosti. Jejich hospodářství má vlastní web, blog a stránku na Facebooku, na které se dočtete: „Zlámaná je prastará goralská osada uprostřed CHKO Kysuce, která se vine po východním úbočí Beskyd podél česko-slovenské hranice a ve které právě začínáme oživovat původní způsob hospodaření. Naším cílem je do této nádherné, neuvěřitelně čisté a průmyslem nedotčené krajiny vrátit včely, slepice, kozy a ovce. A pokud se vše zdaří, a my tomu věříme, našimi produkty bude prvotřídní med, vejce a kozí a ovčí sýry. Plánujeme rovněž využívat, zpracovávat a dál nabízet plody sadu, lesů a luk.“

Michal s Romanou sekli s kariérou a koupili starou roubenku v horách, kde žijí i se synem Jonášem.

I Michal s Romanou využívají internet a mají svůj blog s názvem Punto Fijo - pevný bod. V něm se dočtete, že „svůj pevný bod má každý z nás. Ať už ho nazývá jakkoliv, je k němu pevně připoutaný. Někdy je to dobře a jindy ne. Takovým pevným bodem může být totiž rodná hrouda, potomek, práce, hypotéka na dům či byt, rodiče, kamarádi a podobně. Mít,pevné body‘ je určitě potřeba, ale taky je potřeba najít dostatečně dlouhé lano, které k nim uvážeme a vydáme se s jeho druhým koncem v ruce do neznáma."

Spustit audio

Více o tématu