Fair Trade (5. díl): Ghana a bubny djembe

9. červenec 2008
Sedmý světadíl

Po krátké přestávce opět pokračujeme v seriálu o Fair Tradu (tzv. spravedlivém obchodu) a tentokrát se zaměříme na výrobky, o nichž jsme prozatím nemluvili. Poté, co jste si mohli představovat, jak chutná fairtradová čokoláda nebo koření, přicházejí na řadu hudební nástroje. Zajímat budou asi především bubeníky. Za bubny djembe se vypravíme do ghanského družstva Kalangu společně s Tomášem Bílým ze Společnosti pro Fair Trade.

Ghana (s hl. městem Akkra) je tropický africký stát ležící na pobřeží Guinejského zálivu. Má téměř 240 000 metrů čtverečních, je tedy více jak třikrát větší než Česká republika. V Ghaně žije přes 23 milionů obyvatel, přes 3 % populace jsou podle odhadů nakažena virem HIV nebo nemocí AIDS a podle odhadů je jen necelých 58 % obyvatel gramotných.

Nejvíce lidí se v Ghaně živí zemědělstvím. V tomto odvětví pracuje více než polovina obyvatel. Nejdůležitějším vývozním artiklem je kakao, dále se z Ghany vyváží ještě zlato. Velká část obyvatel této rozvíjející se země je zaměstnána taky prodejem produktů vyrobených v Číně.

Pokud vezmeme v úvahu paritu kupní síly na obyvatele, potom se nachází Ghana na pozici 150. nejbohatší země světa, tedy v poslední čtvrtině. Přese všechno je ale situace v Ghaně lepší než ve velké části dalších afrických států. Infrastruktura funguje poměrně dobře, sektor služeb ve městech je vcelku rozvinutý a kvalita silniční sítě je nad očekávání vysoká. Obyvatelé Ghany disponují ale ještě jedním velkým bohatstvím: jsou údajně nesmírně přátelští.

Návštěva fairtradového družstva Kalangu byla pro Tomáše Bílého ze Společnosti pro Fair Trade pouze kratší zastávkou při pobytu v Ghaně. O jeho cestě do velkého fairtradového družstva Kuapa Kokoo, které se zaměřuje na výrobu kakaa, si přečtěte zde.

Další díly seriálu o Fair Trade najdete zde. Nový díl očekávejte každou středu. Seriál o Fair Trade vysíláme v magazínu o světě Sedmý světadíl.

Spustit audio