Fair Trade (6. díl): Kolumbie a káva

16. červenec 2008
Sedmý světadíl

Kolumbie je velmi rozmanitá země. Na jihu Amazonský prales, vysoké hory, pouště a sopky. Na severu Karibské moře a korálové útesy. V hlavním městě Bogotě mrakodrapy a vedle nich chudinské čtvrti, kde hlídkují vojáci se samopaly a které se cizinci nejeví jako zrovna bezpečná místa. Do horských oblastí této země se vypravíme v tomto dílu seriálu o Fair Tradu.

Postgraduální studentka humanitní environmentalistiky Eva Fraňková strávila v Kolumbii na podzim roku 2006 šest týdnů a zajímalo ji, jak v této zemi fungují fairtradová družstva specializující se na výrobu kávy. Na fakultě sociálních studií v Brně si cestu zapsala jako badatelský seminář a po návratu sepsala rozsáhlou studii o kolumbijských fairtradových družstvech. Přečíst si ji můžete na webu Společnosti pro Fair Trade. Jak by Eva Fraňková Kolumbii přiblížila, jak si lze vydělat na živobytí, pokud nechcete pěstovat koku nebo mák, a jak funguje ukázkové fairtradové družstvo? To se dozvíte v následujícím rozhovoru, který jsme vysílali v magazínu o světě Sedmý světadíl.

Eva Fraňková mluvila taky o tom, jak se káva v Kolumbii zpracovává, jak chutná a jaké jsou výhody i nevýhody tamního fairtradového hospodaření.

Na ČRo Leonardo jsme se Kolumbii věnovali taky v rámci projektu Deset zapomenutých krizí světa. Více informací najdete na www.rozhlas.cz/lekari.

Další díly seriálu o Fair Tradu najdete zde. Nový díl očekávejte každou středu. Seriál o Fair Trade vysíláme v magazínu o světě Sedmý světadíl.

Spustit audio