Fajád policii vypověděl, že měl za milion dolarů slíbenou pomoc české vojenské rozvědky

26. únor 2016
Zprávy

Velký problém české vojenské rozvědce zřejmě způsobil svou výpovědí Libanonec Alí Fajád. Těsně před svým propuštěním z vazby a odletem do Libanonu, ale i jednou předtím policii řekl, že měl za milion dolarů slíbenou pomoc vojenských zpravodajců. Radiožurnálu to potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů z bezpečnostní komunity.

Do vězení za ním prý s takovou nabídkou přišel jeho advokát Jan Švarc, který ho obhajoval do doby, než byl v Libanonu spolu s dalšími čtyřmi Čechy loni v létě unesen.

Konkrétně prý Švarc Fajádovi sliboval, že tajná služba zařídí, aby ho Česko nevydalo do Spojených států. USA totiž Fajáda podezírají z napojení na teroristy.

Fajád vypovídal celkem dvakrát. Poprvé, když zmizela v Libanonu pětice Čechů. Podruhé vypovídal letos v lednu, krátce před svým propuštěním.

„Při obou výsleších Fajád řekl, že po něm chtěl Švarc peníze. Prý mu sdělil, že milion dolarů chce za pomoc tajná služba, další milion má jít na kauci. I ten by pak ale dle domluvy v případě Fajádova propuštění získala tajná služba,“ popsal Radiožurnálu zdroj z bezpečnostních složek.

Fajád ale prý do protokolu řekl, že Švarcovu nabídku odmítl. Advokát Švarc zase popírá, že by s takovou nabídkou za Fajádem do vězení přišel. „O tom já nic nevím, rozhodně. Připadá mi to i velmi nelogické,“ prohlásil Švarc.

Jan Švarc, advokát

Kriminalisté teď zkoumají, zda Fajád mluvil pravdu. Pokud ano, pak je zajímá, zda z něj chtěl jeho advokát pouze vylákat peníze pro sebe, anebo jestli měl skutečně dohodu s někým z tajné služby.

Policie informace oficiálně tají. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták nechtěl policejní prověřování komentovat. „Už několikrát jsme říkali, že žádné informace poskytovat nebudeme vzhledem k tomu, že probíhá prověřování,“ uvedl Hanták.

Fajáda navštívil ve vězení důstojník vojenského zpravodajství

Detektivové ale podle zjištění Radiožurnálu zkoumají ještě jednu linii. Fajád totiž také údajně řekl, že mu Švarc slíbil návštěvu někoho z tajné služby ve vězení. To se podle zdroje Radiožurnálu opravdu stalo. Loni v létě Fajáda navštívil důstojník vojenského zpravodajství Radek H.

„Fajád vypověděl, že mu Švarc po návštěvě rozvědčíka řekl, že tento muž má vliv a že umí pomoci,“ uvedl zdroj z bezpečnostních složek. Policie proto teď zjišťuje, jakou roli v případu rozvědčík měl a zda jeho návštěvu Švarc pouze nevyužil k tomu, aby z Fajáda vylákal peníze.

Čtěte také

Švarc odmítl, že by byl s důstojníkem domluvený. „Pochybuju, že zpravodajská služba poslouchala moje pokyny,“ brání se Švarc.

Šéf vojenského zpravodajství Jan Beroun označil Fajádovo tvrzení za absolutně nesmyslné. Víc se k tomu ale nevyjádřil.

Kauza Alí Fajád
autoři: mch , jk
Spustit audio