Fakultní nemocnice v Olomouci hledá na výpomoc zdravotnický personál

22. říjen 2020

Zdravotnický personál chybí kvůli pandemii koronaviru ve Fakultní nemocnici v Olomouci. A tak se snaží najít výpomoc. Koho nejvíc postrádají, jsme se ptali mluvčího olomoucké fakultní nemocnice Adama Fritschera.

„Fakultní nemocnice Olomouc shání pomocníky a dobrovolníky především z řad zdravotníků. Není to pomoc bezplatná, jedná se o placenou výpomoc na dohodu o provedení práce. Výzva je aktuální už nyní i v pozdějších fázích. Pro případné zájemce jsme připravili formulář na stránkách nemocnice, do kterého vepíší pár základních dat a na jejich základě budou ze strany našich personalistů kontaktováni,“ uvedl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Nemocnici mohou pomoct i dobrovolníci z řad nezdravotníku. „Pochopitelně jsme rádi za zájem všech dobrovolníků nejen zdravotníků. Budou-li se hlásit i jiní zájemci než zdravotníci, pravděpodobně jejich služby využijeme také, například pro roznos léků potřebným pacientům, kteří jsou imobilní,“ upřesnil Fritscher.

Stále je potřeba darovat krev, vítáni jsou i noví dárci. „Transfúzní oddělení funguje a bude rádo za jakéhokoliv nového dárce. Není to tak, že by zásoby krve v současné době chyběly, nicméně pociťujeme výpadky v dárcovství z důvodů, že se lidé třeba bojí, nebo jsou v karanténě,“ dodal mluvčí.

Fronta před alergologií Fakultní nemocnice Olomouc (pátek 11. září)

„Od začátku, kdy byly zahájeny odběry na přítomnost nákazy covid-19 spustili rezervační systém pro samoplátce, ale v poslední době byly největší komplikace u tzv. indikovaných pacientů, které odesílají praktičtí lékaři, terénní specialisté nebo také hygienická stanice. Vzhledem k tomu, že jejich počty narůstaly a lidé čekali v nekomfortu, byli jsme nuceni zavést rezervační systém i pro ně. Vyšetření je v tuto chvíli možné po vyplnění online formuláře na stránce covid.fnol.cz. Zde je po vyplnění formuláře přidělen přesný čas. Lidé přijdou na objednaný čas a bude jim proveden odběr. Tedy odpadá dlouhé čekání a fronty. Odběrové místo je stále z boku alergologie v budově F naproti staré budovy teoretických ústavů lékařské fakulty,“ popsal Adam Fritscher.

autoři: bzz , Bořek Volný
Spustit audio

Související