Fakultní nemocnice v Plzni otevřela novou psychiatrickou kliniku. Pacienty začne přijímat během pár dní

Hudba, poezie, divadlo, ale i výtvarné umění. To vše může pomáhat při léčbě psychiatricky nemocných lidí. A právě pro ně Fakultní nemocnice v Plzni otevřela novou psychiatrickou kliniku v areálu Lochotíně. Výstavba čtyřpatrové budovy stála skoro 460 milionů korun, z toho většinu pokryje evropská dotace, na zbytku se podílí nemocnice a stát.

Nová psychiatrická klinika stojí hned naproti parkovacímu domu. Pacientům nabídne více lůžek, kapacita se zvýší z původních 76 na 90. Větší prostor mají i ambulance a různé léčebné metody jako psychoterapie, fyzioterapie, ergoterapie, což je nácvik hrubé a jemné motoriky, i arteterapie, kde se léčí pomocí hudby, poezie, divadla nebo kreslení. Pacienti budou mít k dispozici také venkovní a vnitřní atrium s dostatkem zeleně, kam můžou jít na procházku a relaxovat na čerstvém vzduchu.

V současnosti psychiatrická klinika sídlí v budově B v areálu na Lochotíně. Až pacienti přesídlí do nového prostředí, obsadí prostory kardiologická klinika. „Chtěli bychom tam jednotku intenzivní péče, intermediální pokoj a standardní lůžkovou stanici. Naše špičková kardiologická klinika má velkou spádovou oblast. Naší snahou je zlepšit maximálně komfort pro pacienty i personál a zvětšit lůžkovou kapacitu kardiologické kliniky,“ vysvětlil ředitel fakultní nemocnice Václav Šimánek.

Koronavirus stavbu protáhl

Stavba psychiatrické kliniky měla být podle původních plánů dokončena na podzim roku 2020. Kvůli koronaviru se ale protáhla o více než rok, ať už z důvodu vysoké nemocnosti stavbyvedoucích a dalších pracovníků realizační firmy, nebo kvůli váznoucím dodávkám některých stavebních materiálů. Nakonec se ale vše podařilo dokončit a první pacienti se do nové budovy začnou přijímat během několika dní.

Nová psychiatrická klinika bude sloužit pacientům z celého jihozápadu Čech a teď konečně odpovídá požadavkům dnešní doby. Podle ředitele FN Plzeň Václava Šimánka počet pacientů, kteří akutně žádají o psychiatrickou pomoc, neustále roste, hlavně v poslední době v souvislosti s pandemií. To se bohužel týká nejen dospělých, ale i dětí. Díky sponzorům se tu například podařilo zřídit speciální arteterapii a děti tu budou moci tvořit například z keramiky. Psychiatrická klinika je zařízena na léčbu všech druhů duševního onemocnění. Ročně je zde hospitalizováno asi 1 000 pacientů a zdravotníci provedou zhruba 9 000 ambulantních výkonů.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio