Farmáři si stěžují, že stále neznají podmínky vyplácení zemědělských dotací pro období od roku 2023

Někteří farmáři už ukončili žně a začali s přípravami na osev. Ty jim ale komplikuje fakt, že stále neznají nová pravidla vyplácení zemědělských dotací, která mají začít platit příští rok. Pěstitelům určí třeba to, jakým způsobem musí na polích střídat plodiny nebo jak velkou část půdy mají nechat neosetou. To všechno jsou ale parametry, které potřebují znát farmáři už nyní.

„Detaily nevíme, parametry zatím nevíme, takže do nové sezóny ve smyslu nových osevů vstupujeme bez znalostí podmínek, které budou platit od ledna. My na to ale nemůžeme čekat a ty porosty musíme zakládat už teď,“ přibližuje šéf litovelského podniku MJM Agro Radomír Šmoldas.

Pěstitelé se přitom obávají, že při nedodržení podmínek by mohlo následovat krácení dotací nebo sankce. „Pokud se ty podmínky neplní, tak je ten podnik buď krácen, nebo pokud je to tak hrubé porušení, dokonce tu dotaci nedostane vůbec. To se může stát,“ doplnila Milada Rašková Měsícová, místopředsedkyně krajské agrární komory olomouckého Kraje a zároveň šéfka ZD Unčovice.

Spustit audio