Fasáda Krajské knihovny v Pardubicích je v havarijním stavu a nutně potřebuje opravu

25. duben 2023 09:15

Omítka domu z období pozdní gotiky a rané renesance na Pernštýnském náměstí v Pardubicích je v havarijním stavu. Hejtmanství ji nechá opravit. V objektu sídlí krajská knihovna.

„Máme k dispozici analýzu památkářů, kde je popsán skutečný stav této kulturní památky. Vyplývá z něj, že veškeré omítkové části uliční fasády jsou v nesoudržném stavu s výskytem statických poruch a hrozí tím nenávratné poškození zrestaurovaných ploch s malbami nebo sgrafity. Důležité je také zajištění odsolení a odvlhčení konstrukcí, které způsobuje vzlínání vlhkosti, odlupování omítek a růst plísní," řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Knihovna je příspěvkovou organizací kraje. V letech 2004 až 2005 objekt, ve kterém sídlí, prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Po 18 letech ji potřebuje znovu. Pardubický kraj rozdělil nutné opravy do dvou etap. Letos opraví omítky a fasády na rohovém domě s číslem popisným 77. Bude potřeba také obnovit ozdobné štuky, atiky, římsy a repasovat nebo vyměnit okna.

Opravy za 12 milionů

Ve druhé etapě se řemeslníci pustí do sousedních domů s čísly popisnými 78 a 79, které jsou v podobném stavu. „Předpokládané náklady první etapy na čp. 77 po havárii římsy v tomto roce budou přibližně sedm milionů korun. Druhá etapa na čp. 78 a 79 nás čeká v dalším roce. Obě etapy dohromady odhadujeme na 11,7 milionu korun. Domluvili jsme se, že investicí pověříme knihovnu," dodal Línek.

Dům je v jádru gotický, pak prošel raně renesanční přestavbou a má pozdně barokní štít, úpravy interiéru pocházejí z 20. století. Pro potřeby knihovny se na přelomu milénia rekonstrukcí dům propojil s dalšími dvěma domy. Na levé hraně fasády je vedle okna zasazen pozdně gotický reliéf s pernštejnskou legendou.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související