Fenomenální finiš a zlatá radost v Turíně. Poslechněte si medailon Kateřiny Neumannové

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se při posledním olympijském startu dočkala zlaté medaile. Největšího životního výsledku dosáhla v Turíně 2006 ve svých třiatřiceti letech. Přitom se až ráno před závodem rozhodla, že se postaví na start běhu na 30 kilometrů volnou technikou. Naštěstí zažehnala nastupující nachlazení a v cíli se mohla radovat společně s dojatým trenérem Stanislav Frühaufem. Poslechněte si medailon, který pro posluchače připravil reportér Jakub Marek.

Určitě jsem se necítila, že bych v závodě něco vymyslela. O nějakých nástupech dva, tři kilometry před cílem jsem nepřemýšlela. Zpětně jsem ráda, že se o tempo staraly Čepalovová s Kowalczykovou. Roztrhaly to, já je uvisela a ve finiši se to povedlo. Asi mě někdo zeshora tlačil,“ povídala po nezapomenutelném závodě Neumannová.

Čtěte také

Ani před posledním individuálním startem na světovém šampionátu, který zažila v roce 2007 v Sapporu, se česká lyžařka necítila ve své kůži. Znovu se potýkala s nachlazením, ale podobně jako na předchozích velkých akcích se se všemi překážkami vypořádala bravurně. Stejně jako na olympijských hrách v Turíně 2006 si i na světovém šampionátu o rok později doběhla pro zlatou medaili. Oba závody měly naprosto odlišný průběh a v Sapporu pak rodačka z Písku potvrdila, že se jednalo o její opravdu poslední závod.

„První část rozhodnutí přišla zhruba před rokem, kdy jsem se po Turíně rozhodla závodit ještě rok. Takže už bylo jasné, že tato sezona je poslední. Asi bych mohla ještě běhat dva, tři roky velice rychle, ale já už prostě nechci. Na úrovni mistrovství světa běhám už od roku 1991 a zažila jsem toho opravdu hodně. Navíc mám doma dceru, rodinu a spoustu jiné práce, která mě motivuje. Už se těším na jiný život,“ povídala Neumannová po triumfu v Sapporu.

Jak česká běžkyně na lyžích vzpomíná na první závod po narození dcery Lucie? Proč se Lucie nevěnuje běžeckému lyžování a vybrala si raději atletiku? Jak si olympijská vítězka užila zisk cenných kovů, které obdržela zpětně až po dopingových trestech svých soupeřek z velkých akcí?

U sportu Neumannová zůstala dodnes, protože každý pátek od 10:05 na Radiožurnálu Sport moderuje pořad Páteční finiš, kam si zve zajímavé hosty ze sportovního prostředí. 

Čtěte také

Ze dvou biografií zachycujících vrcholné okamžiky sportovní kariéry právě padesátileté Kateřiny Neumannové vychází nová série podcastu. Vzestupy i pády legendární sportovkyně zachycené v knihách „ Zpovědi u Matesa“ a  „Moje tři zlata“ přináší Příběhy sportovců ve skvělé interpretaci herce Davida Novotného. Navnaďte se medailonkem na poslech celé série o knize, která je dostupná k poslechu na sport.rozhlas a mujRozhlas.

autoři: Jakub Marek , rej
Spustit audio

Související