Fernando Pessoa: Z Knihy neklidu /II

4. leden 2021

Kniha neklidu, soubor fragmentů Pessoovy duše, deníkových zápisků, krátkých filozofických úvah, jakož i prostě zaznamenaných myšlenek, byla spisovatelovým velkým projektem. Kniha dosud působí jako literární hlavolam pro editory, překladatele i čtenáře. První knižní soubor těchto fragmentů byl vydán po téměř půlstoletí od autorovy smrti, ale polemika o jejich možném čtení a uspořádání trvá dodnes. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Esej z portugalštiny přeložila Pavla Lidmilová.
Čte: Jan Vlasák
Režie: Jan Tůma
Natočeno: 1995

Fernando Pessoa (1888–1935) je patrně nejznámějším představitelem portugalské literatury 20. století. Jeho tvorba se stala předmětem zájmu mnoha badatelů. Za života mu však vyšla jen anglicky psaná poezie a portugalsky psaná básnická sbírka Poselství. Až po smrti byla v autorově pozůstalosti nalezena dnes už mytická dřevěná truhla napěchovaná nejrůznějšími texty, které se editoři snaží postupně rozluštit, seřadit a vydávat.

V českém kontextu měl Fernando Pessoa štěstí. Ujala se ho kongeniální překladatelská dvojice Josef Hiršal a Pavla Lidmilová a začali jeho dílo systematicky zpracovávat.

Z Knihy neklidu čteme v dopolední krátké vltavské četbě a lze ji brát jako pozvánku k večernímu Souzvuku, který dnes (4. 1. 2021) od 22 hodin Knize neklidu a Fernandu Pessovi patří celý.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.