Festival Open House připomíná stavby architekta Pavla Janáka. Poprvé se otevře funkcionalistický hotel Juliš na Václavském náměstí

20. květen 2022

Festival městské architektury Open House otevírá běžně nepřístupné budovy a letos se zaměřuje mimo jiné na stavby architekta Pavla Janáka, od jehož narození v březnu uplynulo 140 let. V programu jsou zastoupeny jeho stavby jako třeba Klubový dům Autoklubu ČR, Palác Adria, konstruktivistický objekt vinohradského Husova sboru nebo funkcionalistický EA Hotel Juliš na Václavském náměstí, který bude veřejnosti otevřený vůbec poprvé.

Šestipatrový hotel s funkcionalistickým průčelím dodnes přitahuje pozornost díky obrovské prosklené ploše fasády, jejíž horní patra zdobí opaxitové parapety. Stavba patří k nejvýznamnějším dílům české meziválečné architektury a najdeme ji v bloku domů jako je Palác U Stýblů, Lindtův dům, obchodní dům Baťa nebo Peterkův dům.

Historický snímek bourání původního domu U Božího oka, upraveného Pavlem Janákem, v roce 1930

Původně stál na jeho místě barokní dům U Božího oka, který v roce 1917 koupil cukrář a podnikatel Karel Juliš. K zásadní přestavbě domu však nedostal povolení, a tak jím oslovený architekt Pavel Janák v letech 1919 až 1920 kubisticky upravil alespoň přízemí a přidal dva balkony. V přízemí domu fungovala kavárna s cukrárnou. Povolení k demolici Karel Juliš nakonec získal, a to v roce 1930. A Pavel Janák dostal možnost navrhnout do proluky nový dům – na půdorysu úzké gotické parcely navrhl budovu s železobetonovou konstrukci a průčelím se střídajícími se pásy skla a bílého opaxitu.

V roce 1948 byla budova znárodněná a z hotelu Juliš se stal Tatran. Když se po revoluci objekt ve špatném stavu rodině Julišů vrátil, neměli noví majitelé prostředky na jeho rekonstrukci. K té došlo mezi lety 1998 a 2003 a provázely ji protesty historiků a památkářů, které nakonec odvrátily plánovanou radikální proměnu chráněné kulturní památky, včetně ikonické fasády.

Původní prvky prosklené kavárny s výhledem na Václavské náměstí

A jak to v domě vypadá dnes? To uslyšíte v reportáži Mozaiky, v níž současný ředitel EA Hotelu Juliš Petr Dvořák říká: „Dvě spodní patra jsou využívaná jako fitness centrum, větší půlka domu funguje jako hotel, v suterénu je bazén, který provozuje plavecká škola a ve druhém a třetím patře, kde bývala ta nejhezčí část domu – kavárna, je dneska park s virtuální realitou.“

Spustit audio

Související