Festival v Karlových Varech přivítá držitele dvou Oscarů Michaela Caina. Dorazí i herec Johnny Depp

10. srpen 2021 12:00

Na festival v Karlových Varech přijede příští týden britský herec Michael Caine. Na 55. ročníku filmové přehlídky převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světovému filmu. Dalšími hosty budou herci Johnny Depp nebo už minulý týden ohlášený Ethan Hawke. Cenu od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převezme také Jan Svěrák.

Michaela Caina se proslavil zejména díky filmové sérii Batman, kde hrál pomocníka Batmana, nebo díky snímkům jako Pravidla moštárny, Interstellar nebo Kingsman: Tajná služba.

Čtěte také

Dvojnásobný držitel Oscara získal poprvé tuto pretižní zlatou sošku v roce 1987 za vedlejší roli ve filmu „Hana a její sestry“ režiséra Woodyho Allena.

Druhého Oscara mu pak filmoví akademici dali na začátku milénia za ztvárnění postavy doktora Larche v dramatu Pravidla moštárny. Na přelomu tisíciletí ho britská královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu.

Sir Michale Caine se v nedávné době objevil v italském filmu Mládí, akčním snímku Tenet a v budoucnu se objeví třeba i v českém velkofilmu Jan Žižka.

Cenu od prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky převezme také režisér Jan Svěrák. Ten proslavil českých film ve světě například oscarovým snímkem Kolja nebo válečným dramatem Tmavomodrý svět.

Johnny Depp

Dalším hostem festivalu bude herec Johnny Depp známý ze snímků Čokoláda, Karlík a továrna na čokoládu, Kokain nebo série Piráti z Karibiku. „Jsme nesmírně poctěni, že festival navštíví ikona současného filmu,” dodal prezident festivalu Jiří Bartoška. „Johnnyho Deppa obdivujeme dlouhodobě, bude nám proto ctí jej přivítat v Karlových Varech.“

Mimo mimo jiné ztvárnil také čaroděje Grindewalda v sérii Fantastická zvířata, která se odehrává ve světě Harryho Pottera. Tvůrci ho ale z dalšího pokračování stáhli poté, co ho exmanželka Amber Heardová nařkla z týrání.

Do kina s páskou

Festival se kvůli pandemii koronaviru posunul z tradičního červencového termínu na konec srpna. Jako hlavní důvod uváděli organizátoři to, že se stihne naočkovat více lidí. Motem festivalu je i proto „Do kina jenom s páskou“.

Tu dostane návštěvník na ruku v akreditačním stanu při vstupu na akci - když se prokáže platným evropským certifikátem s QR kódem. Ten najdete například v aplikaci Tečka po otestování, očkování nebo prodělání nemoci covid-19.

Pásky budou různě barevné podle toho, na jak dlouho návštěvník přijede. Na projekcích pak diváci budou muset mít repirátory nebo nanoroušky. 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech můžete navštívit od 20. do 28. srpna.

autoři: hrc , dok
Spustit audio