Festivalové léto

20. listopad 2000

Hudební festivalový rok končí a nabízí se ohlédnutí za pořádanými akcemi. V České republice se celé léto koná značné množství festivalů rozličných hudebních stylů v časovém rozmezí jednoho až tří dnů.

Porovnávat jednodenní podniky s třídenními jistě nelze ve všech směrech, v některých však ano. Jako zástupce "malých" volím opavskou Dobře vychlazenou hlínu (10.6.) a Rockovou Horní Lhotu 2000 Musik and Art (29.7.), představitelem třídenních budiž Rock for People v Českém Brodě (4.-6.8.).

Nejdůležitějším aspektem při výběru festivalu je pro fanouška obsazení festivalu. Ryze "česká" byla pouze Hlína. Zde jste mohli za 249 Kč (199 Kč v předprodeji) slyšet devět skupin, přičemž hlavními hvězdami byli Mňága a Žďorp, Priessnitz, Tata Bojs nebo Znouzectnost. Na Horní Lhotě jste po (ne)zaplacení (viz dále) 260 Kč (210 Kč v předprodeji) byli zřejmě nejvíce lákáni na Vladimíra Mišíka a etc..., Už jsme doma, Lauru a její tygry (bez Martina Pošty a Lenky Nové, ale s novými Vlaďkou Liškovou a Terezou Královou) nebo na Michala Prokopa (ten ovšem kvůli problémům se zraněním bubeníka nevystoupil). Ze zahraničních skupin ska a reggee hrající Akurat ( Polsko), slovenské Polemic a další.

Za možnost výběru z 81 skupin (vystupovaly na dvou scénách-hlavní a vedlejší), tedy za tři dny hudby, si v Českém Brodě účtovali 650 Kč (v předprodeji 549 Kč, resp. 519 Kč přes internet). Na 2. a 3. den stála vstupenka 450 Kč a pouze na 3.den 300 Kč. Stylové rozpětí na Rock for people bylo značné: Tři sestry, J.A.R., Tata Bojs, Plexis, České srdce, Tichá dohoda, -123 minut, N.V.Ú., Lety mimo, Kurtizány z 25.avenue, Echt!, Decline, Krausberry... Zahraniční pak zastupovali např. Zion Train (GB), Chris Burroughs (USA), Bloodhound Gang (USA).

Velký počet účinkujících (jako v Českém Brodě) má ovšem i své nevýhody. Zatímco skupinám na vedlejší scéně 45 minut vystoupení stačilo (některým by ovšem více slušela hlavní scéna), těm na hlavní často ne. V dostatečném časovém prostoru pro hraní lze hledat výhodu menších festivalů, stejně tak ve větším klidu pro poslech.

V doplňcích zpříjemňujících návštěvníkům festival přirozeně vede Rock for People, kde mimo stánků s CD nosiči, knihami a suvenýry, které jsou však tradičně i jinde, bylo možné navštívit internetovou kavárnu, čajovny, skočit si bungee jumping, zastřílet si v paintballu (jediná válka, ve které se neumírá), nechat se tetovat nebo se vykoupat v bazénu.

Dalším článkem ke spokojenosti návštěvníků je doprava na místo akce. To je zřejmě největší slabinou opavského festivalu. Hudby chtivý fanoušek z Ostravy a jejího okolí cestující vlakem či autobusem si musel po vystoupení poslední kapely hledat na tři hodiny jinou zábavu než poslech živé hudby. Anebo odejít už po 23. hodině a neslyšet Priessnitz a MCH band. To na Horní Lhotu vás z konečné tramvaje za 10 Kč dovezla (a některé, kteří si počkali, vzala i nazpátek) kyvadlová doprava. Ten, kdo měl v předprodeji koupenou vstupenku na Rock for People, dostal 20% slevu na vlak.

Je-li spojení na festival do Opavy tím nejhorším, ceny nabízeného občerstvení tam naopak vycházejí v porovnání nejlíp. Pivo za 13 Kč (10 %), černé za 15 Kč (12 %), celkem levné taky domácí klobásy, obložené rohlíky i nealko. Na Lhotě byly ceny o málo vyšší. Český Brod nebyl v tomto ohledu zdaleka tak lidový: bagety a opékané párky za 35 Kč, pivo za 17 Kč (10%), víno 30 Kč (2 dcl)...

Zná-li potenciální účastník festivalu údaje o účinkujících, době konání, cenách a dalších zajímavostech, a přesto není stále přesvědčen, zda jet či ne, rozhoduje zpravidla počasí (především u jednodenních festivalů). V době konání opavského festivalu, který patří mezi nejmladší festivaly v ČR (4. ročník), panovala na území republiky tropická vedra. A trávit je v prostorách dvora pivovaru, kde se akce koná a kde je velmi málo míst pro ukrytí před sluncem, mohlo někoho odradit. Vysoké teploty a jedenkrát bouřka - to byl letošní Brod. K tomu koupaliště (vloni ještě vodní dělo) - přítomní byli spokojeni. A "nejlepší" nakonec: téměř celodenní vydatný déšť, jeden stan s lavicemi a občerstvením, kam se dalo schovat - Horní Lhota 29.7.2000.

Počet návštěvníků byl tedy do jisté míry ovlivněn počasím: N a Lhotě se počítalo pomalu na desítky, v Opavě na stovky. Český Brod, který je ovšem "jinou kategorií", navštívilo asi 7 700 hudebních nadšenců, mezi nimiž nechybělo ani procento cizinců. Je ale nutné rozlišit počet návštěvníků a počet platících návštěvníků. Pro neplatiče byla "lahůdkou" Horní Lhota, kde na začátku fungovalo jako vrácenka pouze fialové razítko. Brod byl střežen lépe a areálem také neustále procházely kontroly. Do opavského pivovaru se zdarma nedostal snad nikdo.

Shrnuto: Rock for People sice letos zřejmě prohrál souboj o tuzemský festivalový trůn s Trutnovem, přesto může litovat ten, kdo jej nikdy nenavštívil. Dobře vychlazená hlína má největší slabiny v místě konání a ve spojení s okolím, přesto také stojí za návštěvu. To Horní Lhota letos, po patnácti letech své existence, možná rockovala naposledy. Doufejme, že ne. Kupříkladu loni tam totiž bylo krásně.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.