Film je pro nás vlastně důležitější než hudba, říkají Radwan a Erin z Jerusalem in My Heart

19. duben 2023

„Vyrůstal jsem v Bejrútu do svých čtrnácti let, pak se mnou rodiče kvůli válce odešli do Kanady. A tam jsem v podstatě záhy objevil svět undergroundové hudby, který mě okamžitě vtáhl,“ říká Radwan Moumneh, zakládající člen Jerusalem in My Heart. Pod tímto názvem začal v roce 2013 vydávat desky na kultovním kanadském labelu Constellation Records, jež má na svědomí například alba Godspeed You! Black Emperor. S těmi ostatně Radwana pojí velké přátelství.

Jejich vztah vychází zejména z unikátního sepjetí montrealské hudební scény, ale také z Radwanovy participace v nahrávacím studiu Hotel2Tango, kde právě kapely z Constellation nahrávají svá alba (a jehož je spolumajitelem). Dalším průsečíkem je pak koncertní podoba Jerusalem in My Heart, která pracuje s audiovizuálním konceptem, kdy obraz obstarávají klasické promítačky na 16mm film, tedy technologie, kterou používají i GY!BE.

O vizuální stránku se v současné době stará Erin Weisgerber, která Radwanovu sugestivní hudební performance doplňuje např. obrazy zkázy explozemi zničeného Bejrútu. I ona pak říká, že film je pro ni celoživotní vášní, což Radwan doplňuje tím, že v kině by mohl vysedávat klidně celé dny, protože film naprosto miluje. Právě proto je pro něj vizuální stránka Jerusalem in my Heart tak důležitá.

Důležitý je také politický rozměr nahrávek, kterých vyšlo zatím pět – jedna společná deska se Suuns a čtyři samostatná alba. Na těch vždy spolupracovala i velká spousta hostů, včetně těch ze současné hudební scény v Bejrútu, na kterou má Radwan logicky stále silnou vazbu. Zvuk desek i koncertů je tak do velké míry postaven na hře na buzuk – tradiční libanonský strunný nástroj.

„Vtipné na tom ale je, že já vlastně vůbec nejsem kytarista, i v Cursed (kultovní hardcoreová kapela z Kanady, kde Radwan působil v letech 2004–2006, pozn. red.) jsem uměl zahrát jen skladby Cursed, nic jiného,“ dodává Radwan a podtrhuje tak v mnoha ohledech unikátní přístup ke své tvorbě.

Vidí Jerusalem in My Heart nějakou naději pro situaci v Libanonu a Palestině? Jak moc jejich jméno provokuje? Bývá dezinterpretováno? A byl to záměr? Odpovědi mají Modeláři.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.