Filmové hvězdy ozáří Karlovy Vary

30. červen 2006

V Karlových Varech dnes začíná 41. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Zahajovacím filmem je korejský snímek Čas, který ve světové premiéře osobně uvede jeho režisér Kim Ki-duk, jeden z nejoriginálnějších filmových tvůrců současnosti. Film vypráví o dvojici milenců, která svůj vztah podrobí fatálním experimentům ve snaze zabránit ubíhajícímu času, aby je rozdělil.

Režisér byl v minulosti již dvakrát hostem festivalu a uvedení každého jeho filmu doprovází velké divácké očekávání. Sám pak říká: "Pro milovníky filmu jsou Karlovy Vary mezi mnohými mezinárodními festivaly jednoznačně festivalem té nejupřímnější a nejryzejší atmosféry. Je mi velkou ctí a potěšením, že po uvedení mých filmů v retrospektivě či soutěžní sekci bude můj nejnovější snímek letošní festival zahajovat."

Z filmu Čas

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je významnou kulturní událostí, která si klade za cíl představit reprezentativní vzorek (nejen) současného uměleckého filmu. Každoročně je oceňován domácí i zahraniční, laickou i odbornou veřejností pro kvalitu svého programu. I letos se podařilo zajistit lákavý výběr snímků. Návštěvníci se mohou těšit na více než 230 celovečerních hraných a dokumentárních filmů, z toho 15 ve světové premiéře a 39 v mezinárodní či evropské premiéře. Rovněž se zde představí nejnovější filmy z Cannes.

S festivalem je nerozlučně spjata i přítomnost hereckých a režisérských osobností světového filmu. Na koho se tedy letos budeme těšit? Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu přijedou převzít herec a režisér Andy Garcia (8 milionů způsobů jak zemřít, Neúplatní, Kmotr, Dannyho parťáci) a producent, režisér a zakladatel společnosti New Line Cinema Robert K. Shaye (Noční můra v Elm Street, Pán Prstenů). Do Karlových Varů přijedou herečky Saffron Burrows (Šance pro lásku, Frida, Troja), Milena Vukotič (Moji přátelé, Maléry pana účetního, Nenápadný půvab buržoazie), Lili Taylor (Faktótum, Prostřihy, Arizona dream) a herci Tom Wilkinson (Vějíř lady Widermerové, Do naha!, Dívka s perlou), Danny Trejo (Splašený vlak, Desperado, Con air), herec a režisér Timothy Hutton (Večerka, Dravec a feťák, Francouzský polibek) či herec a režisér Danny Huston (21 gramů, Zrození, Nepohodlný).

00413540.jpeg

Karlovarský festival je mimo jiné znám i jako objevitel řady budoucích velkých hvězd světového filmu. Tentokrát se představí další talentované osobnosti - Elizabeth Reaser (Třináct rozhovorů o tomtéž) a Hugh Dancy (Černý jestřáb sestřelen, Král Artuš, Základní instinkt 2).

Největší pozornost je věnována Mezinárodní soutěži celovečerních hraných filmů, do které jsou vybírány pouze snímky natočené v uplynulé sezoně. Kromě této hlavní soutěže, soutěže dokumentárních filmů a soutěžní sekce Na východ od Západu mohou diváci zhlédnout i filmy "mimo soutěž".

Každým rokem se v oficiální soutěži objeví několik filmů, které později dosáhnou významných mezinárodních úspěchů. Zaslouženou pozornost mají také nové filmy ze střední a východní Evropy, které se po premiérovém uvedení v Karlových Varech dostanou do programu světových festivalů i mezinárodní distribuce. Jmenujme např. Slavíci v kleci (Francie), Amélie z Montmartru (Francie) nebo Můj růžový život (Belgie/Francie/VB).

Z filmu Indián a sestřička

Letos poprvé se uskuteční projekce vybraných českých filmů s tzv. rozšířenými titulky - speciálně upravenými pro neslyšící diváky. Jedná se o tyto festivalové filmy: Indián a sestřička (Na východ od Západu - soutěžní sekce), Anděl Páně, Štěstí a Rafťáci. Projekt elektronické projekce titulků, který uskuteční občanské sdružení CAMINO, vychází z touhy neslyšících, aby existovalo nějaké kouzelné zařízení, které by bylo schopno všechnu mluvenou řeč převést do písemné formy (popř. i do znakové řeči).

V rámci festivalu bude 30. června na Divadelním náměstí slavnostně otevřena Kavárna potmě - originální akce, kterou představí Světluška (charitativní projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu pomáhající dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením). Zde mohou návštěvníci ochutnat silnou černou kávu a pít ji úplně potmě. Nevidomí průvodci je posadí ke stolu a obslouží. Každý si tak na vlastní kůži vyzkouší, co umí vnímat všemi smysly najednou - ovšem kromě zraku. Kavárna bude otevřena po celou dobu trvání festivalu, každý den od 10 do 21 hodin. Kromě kávy tu bude dvakrát denně (ve 13 a 19 hodin) k "ochutnání" i Kino potmě - zvukové projekce výborných českých filmů s komentářem obrazových scén pro nevidomé. 2. července pořádá Nadační fond Českého rozhlasu za podpory MFF Karlovy Vary koncert, na kterém zazpívá patronka Světlušky Aneta Langerová a nevidomé dětí. Podpořit projekt budete moci zakoupením speciální edice charitativních náramků, které připravila Světluška spolu s MFF Karlovy Vary.

Z natáčení festivalové znělky

Podrobný festivalový program, seznam všech filmů, informace o festivalu a festivalové novinky najdete na webových stránkách www.iffkv.cz.

Spustit audio