Filmový Harry Potter slaví dvacet let. Nejlepší z osmi dílů zrežíroval Alfonso Cuarón

18. listopad 2021

Filmový Harry Potter je tu s námi už dvacet let. 16. listopadu 2001 se v kinech objevil první díl s názvem Harry Potter a Kámen mudrců natočený podle knižního bestselleru britské spisovatelky J. K. Rowlingové a odstartoval tuhle bez diskuze kultovní osmidílnou filmovou řadu. Jak se s úspěchem svých rolí vypořádali v následné kariéře tři hlavní herečtí protagonisté? „Emmě Watson se nejlépe povedl rebranding osobnosti a rozlučka s Hermionou,“ říká filmový kritik Antonín Tesař.

Osm filmových epizod o Harrym Potterovi si mezi sebe rozdělili celkem čtyři režiséři, z nichž třetí díl o vězni z Azkabanu, který režíroval Mexičan Alfonso Cuarón, je podle Tesaře tím vůbec nejpovedenějším. „Nastal tu zlom, kdy se z dětských příběhů stává temnější young adult záležitost, a Cuarón si s tímhle přerodem skvěle poradil. Je to nejpůsobivější filmová adaptace Harryho Pottera, která taky nejlépe drží pohromadě.“

Antonín Tesař

Vedle literárního a filmového showbyznysu zanechal Harry Potter silný zářez i v popkultuře jako takové. Ať už se jedná o silnou fanouškovskou základnu, nebo svět memů. O Bradavicích nebo famfrpálu nejspíš slyšel každý, i když Pottera nikdy nečetl ani neviděl.

Jak se harrypotterovský fandom vypořádává s nedávnými kontroverzními výroky J. K. Rowlingové na adresu transsexuálů? „Lidé určitě řeší dilema, že když si koupí knihu o Harrym Potterovi, tak zároveň podporují autorku. Případně je otázka, do jaké míry se transfobie promítá do samotného díla. Každopádně ani transgender fanoušci se nechtějí zříct knih, ke kterým mají vztah, i když se samozřejmě distancují od osoby jejich autorky.“

Proč Alfonso Cuarón i přes velký úspěch se zfilmováním třetího dílu Harryho Pottera už nenatočil žádný další? A z jakého důvodu odmítl režírovat první díl Harryho Pottera Steven Spielberg? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.