Filmový rok 2022 přinese Betlémské světlo, Jana Žižku i vlak bez strojvůdce

Na jaké české filmy se můžou diváci těšit v příštím roce? Přinášíme výběr těch nejočekávanějších novinek, které budou mít premiéru v roce 2022.

Čeští kinaři budou promítat od začátku března novinku oscarového režiséra Jana Svěráka. Ten společně se svým otcem Zdeňkem Svěrákem natočil snímek "Betlémské světlo". V něm se stárnoucí spisovatele musí vyrovat s tím, že mu do života začnou vstupovat postavy z jeho povídek.

Dvakrát Vojtěch Dyk

Filmová plátna rozzáří také příběh polozapomenutého českého skladatele Josefa Myslivečka. Do hlavní role v životopisném dramatu obsadil režisér Petr Václav herce Vojtěcha Dyka. Snímek připomíná tragický osud významného barokního umělce, který se přátelil i s Wolfgangem Amadeem Mozartem.

Čtěte také

Po slavnostním uvedení na karlovarské filmové přehlídce se dostane do českých kin také snímek Zpráva o záchraně mrtvého režiséra Václava Kadrnky. Drama s Vojtěchem Dykem a Zuzanou Mauréry v hlavních rolích zavede diváky k nemocničnímu lůžku, kde matka se synem navštěvují otce v kómatu.

Zkrátka nepřijdou ani fanoušci filmových komedií. Pro ně natočil nový snímek Mimořádná událost režisér úspěšných Vlastníků Jiří Havelka. Tentokrát se rozhodl na plátno zachytit osud několika pasažérů vlaku, který neřízeně jede českou krajinou poté, co strojvůdce vystoupil.

V hlavní roli osobnost

Hned v prvním lednovém týdnu uvedou česká kina časosběrný dokument Síla o filmovém kritikovi Kamilu Filovi. Toho několik let s kamerou sledoval režisér Martin Mareček. Při uvedení na jihlavském festivalu dokumentárních snímků vyvolal jeho dokument mezi diváky různorodé reakce.

Sportovní fanoušci se mohou těšit na dokument Petra Větrovského s názvem Jan Koller: Příběh obyčejného kluka, který vypráví, jak se z amatérského fotbalisty v jihočeské Smetanově Lhotě stal hráč světové úrovně.

Na příští rok je v plánu také premiéra historického snímku Jan Žižka z dílny filmaře Petra Jákla nebo bizarní komedie Párty Hárder režiséra Martina Pohla.

autoři: Martin Hrnčíř , and
Spustit audio

Související