Filozof Kroupa: Babiš jen opakuje, co už mnohokrát řekl. Nemoc může být pro Pavla handicap

23. leden 2023

V pondělí je poslední možnost zveřejňovat průzkumy veřejného mínění týkající se prezidentské volby. Kampaň zároveň vrcholí týdnem plným předvolebních debat, který odstartoval nedělní duel v České televizi. Kromě Petra Pavla, který dopředu potvrdil účast, dorazil i jeho protikandidát Andrej Babiš, který původně účast odmítl. O čem společně debatovali? Jaké mají plány na poslední týden před volbami? A jaké trendy ukazují průzkumy?

Ačkoli šéf hnutí ANO Andrej Babiš účast v debatě ČT odmítl, nakonec do Národního muzea, kde se konala, na poslední chvíli dorazil. Během duelu vysvětlil, že na účast v něm změnil názor po dopolední návštěvě mše za vlast v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Hosté:
Jana Karasová, domácí redakce Českého rozhlasu
Daniela Tollingerová, domácí redakce Českého rozhlasu
Matouš Pilnáček, sociolog z Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd
Daniel Kroupa, Katedra filozofie a humanitních studií na Univerzitě J.E. Purkyně v Ústí nad Labem
 

Po debatě se Babiš rovnou přesunul na Sokolovsko, kde se měl zúčastnit soukromé oslavy. Právě v Karlovarském kraji, kde byla volební účast v prvním kole asi o osm procent nižší než celorepublikový průměr, Babiš vyhrál nad Pavlem.

V programu má Andrej Babiš taky návštěvu Brna, kde se chce se svými příznivci setkat u zabijačky. Podpořit ho má i jeho manželka Monika Babišová a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Čtěte také

Kromě Brna, kde ho v prvním kole porazil jeho soupeř Pavel, Babiš vyrazí ještě do Hradce Králové. Zúčastní se také dalších předvolebních duelů, mimo jiné i toho úplně posledního na Českém rozhlase, který ho odvysílá v pátek ve 13 hodin.

Petr Pavel jednu z plánovaných debat přesunul, zrušil taky dnešní výjezd do Kolína, a to z důvodu nemoci. Pavel se kvůli viróze nezúčastnil ani včerejšího koncertu pořádaného na jeho podporu v pražské Lucerně. Tam ho přišel podpořit například chirurg Pavel Pafko, držitel Stanleyova poháru Jiří Hrdina a zhruba třicítka hudebníků.

Co říkají poslední výzkumy?

Podle nejnovějších dat agentury STEM pro CNN Prima News by Petr Pavel porazil Andreje Babiše ziskem 57,6 procenta hlasů ku 42,4 procentům.

Čtěte také

„Data zveřejněných výzkumů ukazují velmi konzistentně, že voliči Danuše Nerudové se ve většině přiklánějí k Petru Pavlovi, stejně jako voliči Marka Hilšera a Pavla Fischera. Voliči Jaroslava Bašty se o trochu více přiklánějí k Andreji Babišovi, ale rozdíl tam není tak velký a zatím se je Andreji Babišovi nedaří tolik mobilizovat,“ vysvětluje sociolog Matouš Pilnáček z Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd.

Podle Pilnáčka bude vliv výzkumů na druhé kolo prezidentských voleb velmi malý, protože existují dva daní favorité. Zároveň odhaduje, že volební účast bude o něco nižší než v prvním kole, přestože například podle agentury Median pro Český rozhlas bude účast na 82 procentech.

Všechny argumenty, které měly v kampani zaznít, už zazněly.
Daniel Kroupa

„Je však důležité zdůraznit, že u takto vypjatých voleb, kde je vysoká účast, hraje velkou roli sociální nestabilita. Znamená to, že mají lidé pocit, že by k volbám měli dorazit. Když se jich potom začnete ptát, jestli k volbám skutečně dorazí, budou odpovídat kladně častěji, než je realita. To znamená, že těch 80 procent je určitě nadhodnocených,“ říká Pilnáček.

Snaha odradit voliče od účasti ve volbách

Podle Daniela Kroupy z Katedry filozofie a humanitních studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem můžou současnými preferencemi voličů ještě zamíchat chystané debaty.

Čtěte také

„Bude záležet, v jaké kondici budou jednotliví kandidáti. Říká se, že jeden z kandidátů Petr Pavel onemocněl, takže to může být určitý handicap. Myslím si ale, že všechny argumenty, které měly v kampani zaznít, už zazněly. Jak jsme viděli v poslední debatě ČT, Andrej Babiš jenom opakuje to, co už mnohokrát řekl. Petr Pavel by mohl z této pasti uniknout, pokud by se tím příliš nezabýval a soustředil se na své pozitivní vize,“ míní Kroupa.

Podle něj může ještě dojít i na negativní kampaň. „Zdá se, že současná negativní kampaň je zacílená hlavně na to, aby odradila voliče Petra Pavla od účasti ve volbách. Je vedena štábem Andreje Babiše a Babišem samotným, proto se příliš nehledí na to, jestli to, co Babiš říká, odpovídá skutečnosti, ale spíše se vybírají slogany z hlediska účinnosti,“ dodává Kroupa.

Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.