Fimóza, ale i varikokéla a hypospádie – když se řeší, zkvalitní to život, míní dětští urologové

27. červenec 2023

U dětí se urologové se samozřejmě zabývají pomočováním i infekcemi cest močových. Velkou její součástí jsou ale i vrozené vady urogenitálního systému a potíže, které je dobré u chlapců řešit, než dospějí. I na hypospádii, fimózu nebo varikokélu, tedy andrologickou specializaci, je zkušeným odborníkem urolog doc. MUDr. Oldřich Šmakal. 

„V rámci dětské urologie se rodiče asi nejčastěji ptávají právě na andrologické, tedy chlapecké potíže, vývojové vady penisu, jeho zakřivení, velice často na fimózu,“ popisuje z bohaté praxe docent Šmakal.

S jakousi podobou zúžení předkožky se ale chlapec narodí. Jde pak vlastně o to, zda se při dalším růstu a vývoji adekvátně vyvíjí – rozšiřuje a přizpůsobuje právě i onen „ochranný kožní obal“ penisu, přesněji žaludu.

Zbytečná trápení 

„Pokud tedy praktický dětský lékař a urolog indikuje řešení, je dobré jej zvládnout kolem pátého roku věku dítěte. Jakékoliv přílišná a brzká manipulace třeba kolem druhého roku je ovšem zbytečná a může spíš ublížit a potíže způsobit,“ líčí lékař. Naopak čím starší, vyspělejší a, ano, stydlivější je mladý muž, tím méně rád se bude s jakýmikoli podobnými potížemi chlubit či prezentovat, tím více se jimi ale sám asi bude zabývat, neřkuli trápit.  „V určitých stádiích fimózy zabírá lokální konzervativní kortikoidová léčba, takže pak nemusí nastoupit chirurgická pomoc,“ vysvětluje Oldřich Šmakal.

„A jak často by vlastně mělo jít s předkožkou volně manipulovat?“ ptají se posluchači.

Inu, právě že kdykoli. Chlapec a muž by s tím neměl míti naprosto žádnou potíž a už vůbec kvůli tomu trpět stresem, strachem nebo se cítit zle; chceme-li, zrovna tímto přirozeným anatomickým úkonem by neměl být příslovečně přiváděn do úzkých. Jde tu přece koneckonců doslova o opravdu plnohodnotné prožívání všech možných momentů a aspektů lidského života.

autor: Bořek Volný
Spustit audio