Finanční správa chce prověřit Čechy figurující v kauze Panama Papers, řekl Babiš

5. duben 2016

Finanční správa chce prověřit Čechy, kterým panamská společnost Mossack Fonseca založila firmy v daňových rájích. V souvislosti s odhalením kauzy Panama Papers to řekl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Resort podle něj plánuje prozkoumat i spolupráci společnosti se zaniklou eBankou.

O seznam tuzemských podnikatelů požádá Finanční správa novináře, kteří se kauzou zabývají. Ministerstvo se pak obrátí na panamské úřady.

Podle Babiše bude také třeba zjistit, proč nemá Česko s Panamou uzavřenou dohodu o výměně daňových informací.

„Myslím, že každý, kdo podniká, ví, že Panama není právě teritorium, kde se podniká transparentně. Proto to v současnosti analyzujeme a určitě podnikneme kroky, abychom zjistili, kdo z našich občanů tam má majetky. Neříkáme, že musí pocházet z trestné činnosti, ale je potřeba to prověřit,“ uvedl.

Čtěte také

V souvislosti s aférou Panama Papers chce ministerstvo prověřit i aktivity zaniklé eBanky. Podle uniklých dokumentů měla údajně umožňovat zakládání firemních účtů bez zveřejnění jména pravého vlastníka.

„Překvapila mě informace, že eBanka se stala jedinou bankou světa, která otvírala účty bez toho, aby se zeptala toho, kdo si ho chce otevřít, jestli je terorista nebo drogový dealer. To mi připadá skandální a v tomto směru se, myslím, obrátíme na Českou národní banku,“ sdělil Babiš.

Radomír Lašák, který v dané době banku vedl, porušování předpisů popírá. „Neumím to komentovat. Nedokážu si představit, že by jakákoli banka, včetně eBanky za našeho působení, otevřela klientovi účet bez znalosti jeho totožnosti. To je jediné, co k tomu můžu říct,“ prohlásil.

Mezi desetitisíci osobami a firmami, kterým panamská společnost údajně pomáhala založit offshoreové firmy, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů. Podle ministra Babiše jeho úřad nemá informace, že by mezi nimi byli i politici.

Únik informací o fungování firem v daňových rájích
autor: vma
Spustit audio