Firmy obviněné v Rathově kauze můžou zůstat bez trestu. Nahrává jim sporná novela

25. listopad 2016

Obviněné firmy z kauzy exhejtmana Davida Ratha by mohly vyváznout bez trestu. Od 1. prosince začne totiž platit novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Pokud firmy prokážou, že se snažily protiprávnímu jednání svých manažerů zamezit, nelze je podle novely potrestat. Především Unie státních zástupců se obává, že některé kauzy tak skončí u ledu.

Policie zatkla a krátce poté obvinila bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha v květnu 2012. O rok později si Rath vyslechl obvinění znovu, tentokrát spolu s ním ale detektivové začali stíhat ještě osm lidí a osm firem.

Teď podle dozorujícího žalobce Jiřího Pražáka hrozí, že se firmy trestu vyhnou. Nahrává jim právě novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob.

Čtěte také

„Mám za to, že zmíněná novela určitě bude mít vliv také na starší, případně již zažalované věci, protože obviněné právnické osoby se budou snažit prokázat, že učinily vše, co po nich lze spravedlivě požadovat ve smyslu novelizovaného ustanovení. A bude záležet jenom na tom, jakým způsobem budou soudy toto ustanovení vykládat,“ říká Jiří Pražák, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Lze očekávat, že firmy většího významu budou argumentovat tím, že mají zavedený nějaký etický kodex, takzvané compliance programy, že školí své zaměstnance k tomu, aby nepáchali trestnou činnost,“ domnívá se prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula.

Mezi obviněnými v kauze Rath je třeba i Metrostav, jedna z největších stavebních firem v Česku. Mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha nechtěl komentovat, jestli se bude společnost na novelu v zákoně u soudu odvolávat.

Senát chtěl pasáž vypustit

Novela vzbudila velké spory i mezi politiky. Senát ji totiž původně vrátil sněmovně s návrhem, aby vypustila spornou pasáž o tom, jak se dá vyhnout potrestání. Navrhl nechat jen část, která rozšiřuje počet trestných činů, za něž mohou být firmy potrestány. Sněmovna ale připomínky odmítla a horní komoru přehlasovala.

Podle jedné z autorek sporné pasáže, poslankyně Marie Benešové (ČSSD), jsou žalobci zbytečně vystrašení a nevinu budou muset firmy složitě prokazovat. Jen etický kodex prý nepostačí.

Ministrině spravedlnosti Marie Benešová

„Etické kodexy jsou jenom podpůrné. Budou se muset zjišťovat konkréta. To jim samozřejmě dá víc práce. Takhle měli lehce nabitou kauzu, která je i zviditelnila. Já to chápu, ale teď to bude pracnější, a proto zřejmě křičí, že se jim to nelíbí,“ myslí si Benešová.

‚Prestižní protikorupční certifikát‘

Policie aktuálně stíhá přes 200 firem. Kromě Metrostavu i Agrotec z impéria Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Agrotec míří k soudu kvůli machinacím se zakázkami České pošty a i on by mohl vyváznout kvůli sporné novele bez potrestání.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl komentovat, zda firma využije novinku v zákoně. Zároveň ale upozornil na to, že má firma striktní protikorupční pravidla.

„Máme etickou linku, etický kodex, máme propracovanou interní bezpečnost a jsme držitelem prestižního protikorupčního certifikátu,“ řekl Hanzelka.

Stíhat firmy je možné od roku 2012. Nejpřísnějším trestem je zrušení firmy nebo zákaz účastnit se veřejných zakázek. Nejčastěji se zatím soudy uchylují k pokutě.

autor: mch
Spustit audio