Fitness trenér a držitel světového rekordu v počtu shybů za hodinu Jan Kareš: Lidé, kteří začínají se cvičením, mají tendenci si moc nakládat

Hostem talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je tentokrát fitness trenér Jan Kareš, který se nově může pochlubit držením světového rekordu v počtu shybů absolvovaných za jednu hodinu. Co znamená jeho motto: "Bolest je jen mýtus"? Jaké další rekordy jsou v jeho držení? Jak se mu daří v oboru, kdy má otevřené vlastní fitness centrum? Co radí začátečníkům? Poslechněte si celý rozhovor s trenérem, který se snaží lidem zlepšit postavu. 

Kromě rekordu v počtu shybů absolvovaných za jednu hodinu, držíš i další světové rekordy. Jaké to jsou?

Mám rekord za 30 minut, 60 minut, 6 hodin, 12 hodin a 24 hodin. A kdysi jsem byl i držitelem rekordu v držení ve visu na hrazdě. 

Fitness trenér Jan Kareš v talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové

Jak důležitý aspekt je v tvém tréninkovém plánu strava? 

Samozřejmě se musím stravovat ve velkém množství, hlavně potřebuji dostatečný příjem bílkovin. I s klienty to hodně probíráme a mám zkušenost, že jsou schopni akceptovat i malé porce jídla, ale nejsou schopni omezit pití alkoholu.

Jaké jsou nejčastější chyby začínajících lidí, kteří se pustí do cvičení?

Hrozně to přehánějí, protože si chtějí ze začátku moc naložit. Tělo si ale musí na zátěž zvykat postupně a přidávat s rozumem. Pokud se to nedodrží, tak přicházejí problémy s rameny nebo se zády.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související