Fitzroy Maclean: Výpravy na Východ. Balkánská válka

8. prosinec 2022

Na svou vojenskou i diplomatickou účast v jugoslávském partyzánském boji vzpomíná skotský politik, vojenský velitel a spisovatel pokládaný za předobraz Jamese Bonda – Fitzroy Maclean. Poslechněte si jednu z částí knihy, nazvanou Balkánská válka, z jeho memoárů Výpravy na Východ.

Čte: Aleš Slanina
Překlad: Pavel Pokorný
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 24. 11. 2022
Pro rozhlas upravil: Ludvík Němec
Vydalo: Nakladatelství Maraton

V roce 1942 věděli Spojenci o partyzánské válce v Jugoslávii tak málo, že ani netušili, kdo je tajemný partyzánský velitel Tito; někteří zpravodajci to slovo pokládali jen za označení hodnosti bez konkrétní osoby, jiní dokonce snili o kruté ženské velitelce. A svou vojenskou pomoc poskytovali tzv. četnikům, kteří ve velkém kolaborovali s Němci a bojovali proti partyzánům.

V té chvíli přichází na scénu – téměř doslova vytažen z buřinky Winstona Churchilla – Fitzroy Maclean. I ve svém mládí má za sebou diplomatickou službu v předválečné Paříži a hlavně v Moskvě, nebezpečné výpravy do zapovězených sovětských asijských republik, paradesantní boje v severní Africe.

Ten chlad se brzy promění ve smrtelný mráz, ale Maclean zůstává – alespoň dle svých memoárů – stále stejně zapálený.

A díky své dobrodružné povaze nadšeně přijme Churchillovu výzvu, aby s malým týmem seskočil do bosenských hor a sešel se s tajemným Titem.

Člověk míní, válka mění – a často jsou ty změny rychlé a zásadní. „Jen před pár týdny jsem popíjel v Alexandrii whisky s Winstonem Churchillem a teď už visím na padáku vysoko nad Bosnou, mlhavou ve svitu měsíce. Ten chlad je po písku a prudkém slunci severní Afriky docela příjemný a osvěžující.“

Čtěte také

Ten chlad se brzy promění ve smrtelný mráz, ale Maclean zůstává – alespoň dle svých memoárů – stále stejně zapálený. Setkává se s Titem, v dlouhých diskusích plánují dodávky zbraní i poválečnou obnovu Jugoslávie, bojuje po boku partyzánů.

A hlavně osobně organizuje životně důležitou materiální podporu: navzdory nebezpečí stále létá a plaví se mezi Bosnou, jaderskými ostrovy, Egyptem, Alžírem, Londýnem, Itálii.

Několikrát se osobně setkává s Churchillem, s mladičkým jugoslávským králem v exilu, s anglickým králem, s americkými generály i jejich svůdnými stenotypistkami (které tak zbožňují jeho britský přízvuk…). A kdyby jen polovina jeho zásluh byla taková, jak popisuje ve svých memoárech, jeho podíl na přežití a následném vítězství Titových partyzánů je zcela klíčový.

Předobraz Agenta 007?

V recenzích na mimořádně čtivou knihu Výpravy na Východ se často objevuje odkaz na Jamese Bonda. Ale Fitzroy Mclean je mnohem víc podobný jinému hrdinovi, kterého také známe z filmu, dokonce oscarového: Soukromá válka pana Wilsona.

Čtěte také

Ten pojednává o skutečném americkém senátorovi, který během sovětské války v Afghánistánu dokázal téměř samojediný přesvědčit americkou vládu, aby špatně vyzbrojeným Afgháncům dodala řízené střely stinger, které výrazně přispěly k sovětské kapitulaci.

O desetiletí později tytéž stingery sestřelovaly nad Afghánistánem americké vrtulníky, letos byly mimořádně účinnou zbraní na začátku ruské invaze na Ukrajinu. Což snad není násilná aktualizace, spíše jen připomínka někdy až překvapivé role jedince ve světových dějinách.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související