Fjodor Michajlovič Dostojevskij: Nemilá příhoda. Satira na neutěšené poměry v ruské společnosti

14. listopad 2021

Sarkastický příběh generála, který zcela neplánovaně navštíví oslavu svatby svého podřízeného a notně se tam ztrapní. Dramatizovanou povídku klasika ruské literatury Fjodora Michajloviče Dostojevského poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Anna Smetanová
Osoby a obsazení: Jeho Excelence Ilja Iljič Pralinskij a alter ego Jeho Excelence (Vladimír Brabec), Jeho excelence Štěpán Nikiforovič Nikiforov (Miloš Nedbal), Jeho excelence Semjon Ivanovič Šipulenko (Ivo Gübel), Porfirij Petrovič Pseldonymov, desetirublový úředník (Ladislav Potměšil), Káťa Mlekopitajevová, jeho novomanželka (Taťjana Medvecká), matka P. P. Pseldonymova (Antonie Hegerlíková), Akim Petrovič Zubikov, přednosta kanceláře (Čestmír Řanda), Ivan Kostěnkinyč, spolupracovník satirického časopisu Veška (Alois Švehlík), důstojník (Petr Svárovský), student (Marcel Vašinka), Mlekopitajevová, Pseldonymova tchyně (Blanka Bohdanová), kočí (Jan Teplý), strážník (Ladislav Kazda), Varlam (Mirko Musil), muž 1 (Ivan Havlíček), muž 2 (Gaston Šubrt), muž 3 (Artur Šviha), Žena 1 (Blanka Lormanová), Žena 2 (Eva Trunečková) a Žena 3 (Daniela Bakerová)
Dramaturgie: Dagmar Jaklová
Překlad: Ruda Havránková
Hudba: Vladimír Truc
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: v roce 1979

Co chybí Rusku především? Humanistická reforma, důraz na prostou lidskou slušnost. Kolik by se toho rázem vyřešilo, kdyby v sobě navzájem Rusové viděli člověka a ne dobytek! A tento novátorský přístup musí platit pro všechny: i vyšší úředníci by se měli přinutit, aby ve svých podřízených viděli lidské bytosti.

Státní rada Ilja Iljič Pralinskij se cítí být povolán dát osobní příklad takového žádoucího chování. A tak se rozhodne bez předchozího ohlášení navštívit svatbu jednoho z nejnižších úředníčků ze své kanceláře. Jeho pokus o neokázalý projev lidskosti a prostoty má však zcela nečekané vyústění. Zdá se, že některé společenské hranice není možné překročit bez následků…

Povídku Nemilá příhoda dramatizovala pro rozhlas Anna Smetanová, v roce 1979 ji nastudoval režisér Vladimír Tomeš, který do hlavních rolí obsadil Vladimíra Brabce (Pralinskij), Ladislava Potměšila (úředníček Pseldonymov), Taťjanu Medveckou (novomanželka), Miloše Nedbala (Štěpán Nikiforov), Antonii Hegerlíkovou (Pseldonymovova matka) a mnohé další výborné herce. Reprízu inscenace vysíláme na Vltavě u příležitosti 200. výročí narození F. M. Dostojevského (*11. 11. 1821) v rámci projektu Měsíc s Dostojevským.

Spustit audio

Související