Fjodor Michajlovič Dostojevskij: Vesnice Stěpančikovo. Příběh z venkovského života v Rusku v 19. století

2. listopad 2021

Před 200 lety, 11. listopadu 1821, se narodil ruský spisovatel a filozof Fjodor Michajlovič Dostojevskij. Poslechněte si dramatizaci jeho satirické novely Vesnice Štěpančikovo, v níž brilantně vystihl pokrytectví, v mnohém připomínající Molièrova Tartuffa. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Sergej Alexandrovič (Viktor Vrabec), Jegor Iljič Rostaněv (Miloslav Včala), Foma Fomič Opiskin (Jiří Samek), Krachotkinová (Netta Deborská), Anna Nilovna Perepelicynová (Jarmila Belašová), Sašenka (Vanda Švarcová), Taťjana Ivanovna (Eva Wimmerová), Ivan Iványč Mizinčikov (Tomáš Šolc), Nastasja Jevgrafovna Ježevikinová (Monika Švábová), Pavel Semjonovič Obnoskin (Pavel Pípal), Gavrila (Jaroslav Heyduk) a Štěpán Fjodorivič (Jiří Chmelař)
Dramaturgie: Marie Říhová
Překlad: Jiří Zdeněk Novák
Hudba: Vlastimil Hanuš
Režie: Jiřina Martinková
Natočeno: v roce 1977

Po propuštění z káznice v Omsku, kde strávil čtyři roky na nucených pracích, prožil Dostojevskij pět let v sibiřském vyhnanství. Začal zde pracovat na Zápiscích z Mrtvého domu a napsal dvě zdařilé komediální prózy, novelu Strýčkův sen a román Vesnice Stěpančikovo a její obyvatelé. Obou sibiřských próz si Dostojevskij později, když radikálně změnil svou poetiku, pramálo cenil. V sibiřských prózách navazuje na své autorské počátky – kdyby v té době ještě žil literární kritik V. G. Bělinskij, jistě by je ocenil podobně jako Dostojevského prvotinu Chudí lidé. 

Čtěte také

Hlavním hrdinou i vypravěčem příběhu Vesnice Stěpančikovo je městský student Sergej Alexandrovič, který obdrží naléhavé pozvání k návštěvě strýce Jegora Iljiče Rostaněva. Když přijede na panství Stěpančikovo, je zaskočen poměry panujícími ve strýčkově domácnosti. Rodinu dobromyslného Jegora Iljiče tyranizuje vychytralý příživník Foma Fomič Opiskin, který v ní získal neomezený vliv. Dostojevskij v románu podal brilantní studii pokrytectví, v mnohém připomínající Molièrova Tartuffa.

Rozhlasová dramatizace Vesnice Stěpančikovo byla natočena v plzeňském studiu v roce 1977. Režisérka Jiřina Martínková obsadila do hlavních rolí Viktora Vrabce, Miloslava Včalu, Jiřího Samka, Moniku Švábovou a další. Reprízu uvádíme u příležitosti letošního listopadového 200. výročí narození F. M. Dostojevského (*11. 11. 1821).

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.