Folklór, hinduismus a matematické výpočty. Vracíme se za skandinávskou experimentální scénou

15. červenec 2022

Od momentu, kdy Maria W Horn vydala svou stěžejní nahrávku Kontrapoetik na svém labelu XKatedral, uplynula už pěkná řádka let. Špína se před nadcházející vlnou veder rozhodla navrátit do Švédska a zjistit, co nového se zrodilo pod rukama producentkám a producentům spjatým nejen se zmiňovaným vydavatelstvím.

Kazetový label XKatedral zakládala s Marií W Horn americká skladatelka usazená ve Švédsku Kali Malone před více než deseti lety. Letos na jaře se rozhodly přijít s první vinylovou edicí z antologických sérií, která má představit počátky vydavatelství a tvorby autorek a autorů z jeho okruhu. Na XKatedral Anthology Series I najdeme jak Kali Malone na společném tracku s Caterinou Barbieri, tak i drone generátor Daniela M. Karlssona, nebo další z výrazných postav Kristoffera Svenssona.

Ani Maria W Horn nezahálela, spojila síly se svou kamarádkou - hudebnicí a skladatelkou Sarou Parkman - se kterou poprvé tvořila už na střední škole. Společné album Funeral Folk ohledává smuteční rituály a celé se točí okolo smrti se silným důrazem na švédské lidové tradice. Parkman, pro níž je švédská lidová kultura stěžejní inspirací, zároveň stojí i za manifestem antinacionalistického folku, skrze nějž se hudebnící, tanečníci a další umělci distancují od nacionalismu a rasismu, s nímž může být folklór mylně spojován.

Rušno nebylo jen u XKatedral. V posledním dropu nahrávek od Northern Electronics se objevil i černý kůň dnešní Špíny. Senza Testa, v češtině bezhlavý, je moniker Jonase Roséna, známého ze švédských kapel Separation nebo Asterisk. Rosén, který hostoval i na několika albech Cult Of Luna a spolupracoval s Bastard Noise, vydal uhrančivou a ambientně laděnou nahrávku s hindiustickou tématikou, která nese jméno Reverberations Of Mahakali.

Jak moc prosakuje folklór do současné experimentální scény napříč žánry? Proč Puce Mary tak dlouho trvalo vybavit dvě nové, dlouho očekávané kazety? Kdo z okruhu XKatedral se aktivně věnuje matematice a dokonce i její výuce? Kdo složil hudbu do bunkru? Kde má možný kořen hinduismus v dílech Senza Testy? Jak hodnotíme jazzový úkrok Ellen Arkbro na společné nahrávce s Johanem Gradenem? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.