Folkový kolotoč, závody dračích lodí, oslavy dne dětí... Vyberte si z našich tipů

3. červen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Divadlo – Ostrava, 19:00
Ostravské Divadlo „12“ uvádí dnes v premiéře muzikálové monodrama Andrewa Lloyda Webbera Líp se loučí v neděli. Hraje a zpívá Hana Fialová, živě ji doprovází muzikanti souboru muzikálu. Představení začíná v 19 hodin.

Festiválek Mezi hrozny – Frýdek-Místek, od 16:00
Malebné prostředí frýdeckého zámku vás i letos zve na další ročník putovního festiválku Mezi hrozny. Od 16 hodin si zde budete moct užít lahodnou chuť těch nejlepších moravských vín. Připraven je i bohatý doprovodný program.

Colours of ZUŠ – Opava
Opavská verze celostátního festivalu ZUŠ Open se dnes pod názvem Colours of ZUŠ rozprostře po centru Opavy. Návštěvníky i náhodné kolemjdoucí čeká jedinečná atmosféra nabitá hudbou, výtvarnem, tancem a divadlem.

Obrázky z ovčí vlny – Ostrava, 17:00
V ostravském Ateliéru Písmodílna se dnes od 17 hodin koná workshop pro dospělé a náctileté s názvem Obrázky z ovčí vlny. Technika, kterou se budou obrázky "malovat" se nazývá suché plstění jehlou. Za štětec poslouží plsticí jehla, malířským plátnem se stane podložka z filcu a barevnou paletu poskytne ovčí rouno.

Slezská muzejní noc – Opava
Dnes se koná již 13. ročník Slezské muzejní noci ve Slezském zemském muzeu a jeho partnerských organizacích. Návštěvníky jistě zaujme pestrou nabídkou programů. Můžete se těšit na čaroděje jako vystřiženého z Bradavic, komentované prohlídky, dílny, soutěže a koncerty skvělých muzikantů.

Folkový kolotoč – Ostrava
Na vnitřních i venkovních scénách Domu kultury Poklad se ode dneška do neděle odehraje festival Folkový kolotoč. V jeho rámci proběhne téměř třicet koncertů a chybět nebudou ani workshopy či diskusní scény. Vystoupí na něm například Jarek Nohavica či Michal Prokop. 

Program Folkového kolotoče, který se v Ostravě uskuteční první víkend v červnu 2022

Cyklistická vyjížďka – Ostrava, 16:00
Pokud vás zajímají počátky železniční dopravy v Ostravě či historie Svinova a svinovského nádraží, pak byste si neměli nechat ujít komentovanou cyklistickou vyjížďku, která je součástí Dnů fajne rodiny. Startuje se v 16 hodin od budovy Svinovského nádraží.

Stromy jako obydlí – Rýmařov, 17:30
S dětmi se v Rýmařově můžete zúčastnit Muzejní noci 2022 na téma Stromy jako obydlí. Akce začíná v 17:30 před budovou muzea na náměstí Míru. Děti se mohou těšit na nejrůznější tematické úkoly, výtvarné dílny a meditační cvičení. 

Sobota

Czech Trophy – Frenštát p. R., od 15:00
Sekery, pily, motorové pily a k tomu skvělá atmosféra – to vše můžete zažít na adrenalinové show Czech Trophy ve Frenštátě pod Radhoštěm od 15 hodin. V nejtěžším formátu dřevorubeckých sportů musí závodník bez pauzy absolvovat čtyři disciplíny, poté se rozhodne o českém šampionovi.

Kosatce a pivoňky – Hlučín, od 8:00
Zahrádkáři IRIS Hlučín pořádají ve spolupráci s místní organizací Sport a kultura výstavu pojmenovanou Kosatce a pivoňky. Na rozkvetlou krásu se můžete přijít podívat celý víkend od 8 do 18 hodin do Červeného kostela v Hlučíně. Kromě květin budou vystaveny i fotografie Lukáše Horkého.

Koncert CM ramínky – Kopřivnice, 17:00
Pokud jste příznivci folkloru, můžete v sobotu zajít na slavnostní koncert u příležitosti dvaceti let od vzniku cimbálové muziky Pramínky. Součástí je křest nového CD. Koncert začíná v 17 hodin v Katolickém domě v Kopřivnici.

Honění krále – Ostrava, od 14:30
Ostrava-Lhotka patří od 14:30 tradiční lidové slavnosti Honění krále. Akce se koná ve spolupráci s Jízdním oddílem městské policie Ostrava. Těšit se můžete na krojovaný průvod, dechovou hudbu, Slezskou besedu, mažoretky nebo skupinu historického šermu.

Závody dračích lodí – Bohumín
V Bohumíně se konají divácky oblíbené závody dračích lodí, které se loni poprvé přesunuly z nástupního místa pro vodáky u řeky Odry k Vrbickému jezeru. Letos se klání amatérských posádek rozšíří na dva dny, aby mohly změřit své síly i děti z bohumínských škol.

Dračí loď s jednou z posádek

Poppers v Kupe – Opava, 19:00
Na terase kulturně-uměleckého prostoru Kupe v Opavě vystoupí místní kapela Poppers, která hraje vlastní tvorbu i covery kapel jako Jimi Hendrix, Led zeppelin či Pink Floyd. Začátek koncertu je v 19 hodin.

Slavnosti vína – Hukvaldy, od 10:00
Slavnosti vína si v sobotu užijete na hradě Hukvaldy. Kromě degustace se můžete těšit na vystoupení šermířů Adorea z Olomouce. Program začíná v deset hodin.

Opavský den dětí – Opava
Tento víkend bude patřit nejmladší generaci. Město Opava pro ni ve spolupráci s řadou dalších organizací připravilo Opavský den dětí. Připraven je nabitý program nekonečné zábavy.

Rainbow Run – Ostrava, od 10:30
Spojení běhu, barev duhy a pestrého programu – to je Rainbow Run, jediný barevný festival v České republice, který se odehrává v Ostravě v Dolní Oblasti Vítkovic. Je určený jak pro jednotlivce, tak i rodiny s dětmi. Vystoupí například Ewa Farna, Kali nebo Míša Růžičková. Startuje se v 10:30.

Burácení pod Kozubovou – Milíkov, od 9:00
Na fotbalovém hřišti TJ Milíkov se koná již tradiční XII. Sraz veteránů, Mustangů & US Cars pod názvem „Burácení pod Kozubovou“. Čeká na vás bohatá tombola, skvělý program a vystoupí také kapela Special nebo CITRON. Akce začíná v 9 hodin.

Koncert Heleny Vondráčkové – Ostrava, 19:00
Mezinárodně nejúspěšnější česká zpěvačka Helena Vondráčková vyráží na česko-slovenské jubilejní turné nazvané „HELENA 2022“, na němž s fanoušky oslaví své půlkulatiny. Se svou doprovodnou kapelou Charlie band vystoupí v Domě kultury města Ostravy v 19 hodin. 

Helena Vondráčková

Holoubek v Divadle loutek – Ostrava, 17:00
Na umění tanečníků ostravského folklorního souboru Holubek se můžete v sobotu podívat v ostravském Divadle loutek, kde vystoupí v rámci folklorního festivalu Děti a tradice. Vystoupení začíná v 17 hodin.

Otisky a (ne)znamení – Rýmařov, 16:00
Rýmařovská Galerie Octopus zve na vernisáž výstavy fotografií šternberského surrealistického fotografa Romana Kubíka s názvem Otisky a (ne)znamení. Začíná v 16 hodin. Výstava bude k vidění do 26. června.

Setkání s útulkovými psy – Ostrava
Tradiční setkání opatrovníků útulkových psů se v sobotu uskuteční v útulku v Ostravě-Třebovicích. Pobaví vás psí soutěže, vyžití je připraveno i pro děti a útulek si v rámci dne otevřených dveří můžete zároveň prohlédnout.

Festival bez hranic – Dolní Marklovice, od 14:00
Sbor dobrovolných hasičů Dolní Marklovice zve na festival bez hranic a 5. ročník soutěže o pohár hasičských veteránů. Program začíná ve 14 hodin. Chybět nebude spanilá jízda historické koňky, ukázka hasičské činnosti nebo program pro děti.

Neděle 

Workshop Prázdninová výbava – Ostrava, od 10:00
Prázdniny se kvapem blíží, a tak se v ostravské Galerii Gong rozhodli, že si tu budou moct děti vyrobit prázdninové deníčky na všechna letní dobrodružství a taky pohlednice, které zašlou kamarádům. Workshop s názvem Prázdninová výbava proběhne od 10 do 16 hodin.

Galakoncert čs. populární hudby – Kopřivnice, od 16:00
Kulturní dům Kopřivnice zve všechny milovníky československé taneční a populární hudby na velký hudebně zábavný program v podání Tanečního orchestru Zdeňka Pukovce. Během koncertu zazní ty největší hity 60. let. Speciálními hosty galakoncertu budou Yvetta Simonová a Pavlína Filipovská. Akce začíná v 16 hodin.

Zámek dětem – Kunín, od 13:00
Po několika letech zve hraběnka Walburga opět děti na zámek do Kunína, aby s nimi oslavila jejich svátek. Na zámku totiž založila jednu z nejlepších škol své doby, pečovala o talentované děti a vychovávala dokonce malého Františka Palackého. Na prohlídku zámku můžete přijít od 13 hodin.

Zámek Kunín

Muzejní den dětí – Český Těšín
Muzeum Těšínska zve na Muzejní den dětí. Program je nachystaný v Historické budově a na dopoledne je připravena netradiční kostýmovaná prohlídka s úkoly. Odpoledne v 15 hodin pak začíná divadelní představení Loutkové scény Bajka O 3 princeznách a 3hlavém drakovi.

Sraz veteránů – Ostrava, od 9:00
V areálu Avion Ostrava se od 9 hodin uskuteční již tradiční sraz veteránů, kde si každý najde to své. Můžete se těšit na výstavu historických automobilů a motorek, jízdy zručnosti, adrenalinové jízdy v elektro-motokárách a mnoho dalšího.

Výstava v Kupe – Opava
V kulturně-uměleckém prostoru Kupe v Opavě je k vidění výstava fotografky Českého olympijského výboru Báry Reichové o unikátních zážitcích ze světových sportovních událostí a jejich zákulisí. Potrvá až do 30. června.

Koncert Robert Balzar Trio – Ostrava, 17:00
V rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka dnes v ostravském Landek Parku vystoupí klasické jazzové klavírní trio Robert Balzar Trio. Poslechnout si je můžete od 17 hodin.

autoři: Petra Štrymplová , Renáta Václavíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.