Folprecht: V puberťáckých letech jsem chtěl mít účes jako David Beckham. Tetování nepotřebuji

Do jaké situace se dostal fotbalista Adam Hloušek? Jaké problémy se nejčastěji týkají ligových hráčů? Řešil Folprecht během fotbalových zápasů a tréninků oblečení a celkový vzhled? Měla by se podle něj změnit odměna pro ligové rozhodčí? Jak lze vyřešit problematiku hraní rukou v pokutovém území? Plno ožehavých témat probírají moderátor David Nyč a Zdeněk Folprecht. Poslechněte si celý díl pořadu První dotek. 

Zdeňku, v posledních dnech se hodně řeší situace ohledně dluhů fotbalisty Adama Hlouška. Když jsi četl ty zprávy, bylo ti fotbalisty spíše líto nebo jsi to považoval za hloupost?

Spíše ta druhá varianta, protože jsem si řekl, že on hrál deset let na top úrovni i v zahraničí. Spočítal jsem si, kolik teoreticky mohl vydělat peněz a určitě to bylo přes sto milionů korun. Jestliže má přiznaný dluh dvacet milionů, plus tam ještě někde určitě budou plavat nějaké desítky jinde, to znamená, že někde utratil sto padesát, sto šedesát milionů. To je pro mě nepochopitelný.  

Co Hlouška mohlo k těmto dluhovým problémům dovést?

Tipnul bych si a i ve fotbalových kuloárech se říká, že to byly sázky. Někdo si řekne, jak proboha může prosázet sto milionů korun. Když si totiž vydělá milion měsíčně, tak asi nesází za dvě stovky, protože to by mu chyběl adrenalin, proč vlastně sázet. Někdo kdysi prohlásil, že sázet máš za tolik, aby už to bylo nepříjemné manželce. Musel sázet za hodně.

To si fotbalista přenese hráčskou touhu ze hřiště i do osobního života?

Je to z dlouhé chvíle, protože fotbalisté mají spoustu volného času. Je to v dnešní době jednoduchá varianta, sáhneš po mobilu, nahraješ tam milion korun, pokud je máš na učtu a můžeš jet. Je to známka dlouhé chvíle, nevyužitého času a také hravá povaha. Taky jsem v minulosti profofroval asi dva moje platy, dalo mi to jako mladému člověkovi i hráči facku, stydím se za to. Některé kluby se snaží o prevenci s finanční gramotností, ale osmdesát nebo devadesát procent fotbalistů řekne, že jsou to jejich prachy a že to poslouchat nepotřebují. 

Hloušek dluží i spoluhráčům a fotbalistovi Čelůstkovi dokonce sedm milionů korun. To přijde hráč za spoluhráčem a zeptá se, zda mu nemůže půjčit sedm mega?

Nevíme, zda to bylo najednou nebo po částech. Je zvláštní, že oni spolu hráli v mládí před dvanácti lety ve Slavii a od té doby už ne. Muselo se tam vytvořit asi velké pouto, na druhou stranu my si tady řekneme, že sedm milionů je hodně peněz, ale pro Ondru Čelůstku to zas tolik být nemusí, protože čtrnáct, patnáct let vydělával velké peníze v zahraničí. Stejně si ale nedovedu představit, jak za ním ten Adam šel ohledně půjčky. Mám zkušenost s půjčením peněz ve fotbalové kabině v Liberci a jak se říká, chceš-li ztratit přítele, půjč mu peníze. Byly to jednotky tisíc, o tom hráči se to v Česku navíc ví, ty peníze už asi neuvidím a od té doby jsem ho ani neviděl. Přešel jsem do Zlína nebo Příbrami a tam o něm také dva, tři hráči mluvili, že mu půjčili. U toho hráče se to pak nabaluje jako sněhová koule a jeho pověst je pošramocená. U případu Hlouška se divím, že teď to vypadá, že to fotbalové prostředí vědělo. Když šel do Plzně, že ho vzali, protože měl dluhy už z Polska. 

Čtěte také

Kdyby jsi byl v pozici manažera nebo majitele klubu, tak by jsi takového hráče v týmu nesnesl?

Nemůžu posoudit s vlastní zkušeností, jak by se to projevilo na hřišti, ale hlavně v kabině by si ten hráč dřív nebo později zase půjčil. Vytlačuje se klín klínem a kabinu to naprosto roztříští. To by se mi nelíbilo.

V těžkých situacích fotbalistů agent nic netuší nebo je mu to jedno?

V tomto případě se to snažíte nikomu neříct, protože se stydíte. I v rozhovoru bylo slyšet, že se stydí a sám říkal, že se mohl zajistit na celý život, ale podělal to. Chcete, aby to vědělo, co nejméně lidí. Agent je zrovna člověk, kterému se tedy nesvěříte. 

Chtěli jsme se spojit ohledně módy fotbalistů s Lukášem Váchou. Bohužel to nevyšlo, je to největší modeman?

V Česku asi jo, ve světě trend, že fotbalisté budou i modemani začal David Beckham. I Lukáš Vácha sám říkal, že to byl jeho vzor. V mých puberťáckých letech jsem šel ke kadeřnici a jako předlohu jsem měl účes právě Beckhama.

Baví se ve fotbalové šatně hráči o oblečení?

Vždy jsou tam hráči, které to zajímá víc, ale také ti, které to nezajímá vůbec. Byl jsem někde mezi, ale spíše jsem tíhnul ke skupině, kterou to moc nezajímalo. Strhne vás prostě to prostředí. Vybavuji si, že jsem přišel jako mladý kluk z vesnice do dorostu Sparty a chcete být stejný, jako oni. Když se končilo v dorostu v sedmnácti, osmnácti, tak jsem jel poprvé s klukama z vesnice na pánskou jízdu na Mácháč a potkal jsem tam dobrého kamaráda ze Sparty a vůbec jsem ho nemohl poznat. Měl na sobě rovnou červenou hiphoperskou čepici, volné kalhoty a já mu říkal, co to má na sobě (smích). Na Spartu totiž chodil normálně jako já s vlasy nagelovanými nahoru. Měl dvě identity, které střídal.

Když jsem přišel do A-týmu do Sparty tak zase frčely kabelky přes rameno. To když vidím dnes, tak to je šílené. Všichni to v té době měli, třeba i Tomáš Řepka. Já blbec šel a koupil jsem si set kabelku a peněženku Armani asi za osm a půl tisíce korun. Dnes bych si za to nafackoval, protože jsem jinak nematerialistický člověk. Tenkrát to bylo strhnuté prostředím.

Čtěte také

Co dalšího extravagantního jsi zažil?

Nosily se legíny a přes to trenky, říkalo se, že tak lépe regenerují nohy. Lukáš Vácha to kdysi hodně rozčísnul účesem, kdy to měl vyholené a nahoře měl culíček. U nás to rozjel právě Vašon a pak když už to nenosil, tak se smál někomu, koho s tím viděl a říkal, že je to hrozné (smích).

Je pravdou, že už je v současné době většina fotbalistů potetovaná?

Je, ale móda tetování byla hlavně před deseti lety. Mladí už se nenechávají tolik tetovat jako dřív. 

Kdy si naposledy Zdeněk Folprecht sadil? Jak dopadl kvíz fotbalového experta Radiožurnálu Sport s trenérem a reportérem Petrem Mathauserem? Co si Folprecht myslí o výstředním účesu Martina Zemana a měl někdy "komedii" na hlavě? Troufne si bývalý ligový fotbalista na komentování fotbalového utkání pro stanici Radiožurnál Sport? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio