Fotbalisté budějovického Dynama jsou v karanténě kvůli příušnicím

19. březen 2016

Výsledky fotbalistů druholigového Dynama České Budějovice byste v jarních kolech hledali marně. Místo na hřišti totiž nyní tráví čas v posteli. Hráči klubu onemocněli příušnicemi a jsou v nucené karanténě.

Fotbalisté mají kvůli epidemii příušnic nařízený klid až do 1. dubna. „Příušnice jsou vysoce nakažlivé onemocnění. Je velká pravděpodobnost, že ten, kdo nebyl očkován, se také nakazí,“ vysvětluje Vladislav Smrčka, primář dětského oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Příušnice podle něj mají u většiny lidí lehký průběh. Projevují se zvýšenou teplotou a zduřelými příušními žlázami. Mohou se ale objevit i komplikace, v extrémních případech až zánět mozku.

Pro trenéra Davida Horejše je samozřejmě epidemie velkou nepříjemností. „Věřím ale, že se dáme do kupy a navážeme na to, co jsme natrénovali přes zimu,“ komentuje.

V A týmu onemocněli příušnicemi Kalod a Judrík, v dorosteneckých týmech Dynama je dalších třináct nemocných. „Kluky jsme poslali na očkování, snažíme se, aby brali vitamíny i na hřišti, a věříme, že už se nám to vyhne a nikdo další neonemocní,“ dodává trenér.

Opatrnost je podle primáře Vladislava Smrčky jednoznačně na místě. Mužstvu fotbalistů s velkou fyzickou zátěží může onemocnění přinést více potíží, než je běžné. Dynamo se tedy vrací na hřiště až 1. dubna, kdy v domácím prostředí přivítá Karvinou.

autor: kaj
Spustit audio