Fotbalisté Plzně doma zdolali Karabach 2:1 a postoupili do skupiny Ligy mistrů

24. srpen 2022 08:41, aktualizováno

Fotbalisté Plzně si počtvrté v historii zahrají skupinu Ligy mistrů. Úřadující čeští šampioni v domácí odvetě závěrečného play off porazili Karabach 2:1 po obratu ve druhém poločase. Úvodní zápas v Baku skončil bezbrankovou remízou.

Hosty ve 38. minutě poslal do vedení Filip Ozobič. V 58. minutě srovnal Jan Kopic a za čtvrt hodiny rozhodl střídající Jan Kliment. Západočeši neprohráli 31. soutěžní utkání po sobě. Viktoria za postup do hlavní fáze elitní soutěže, kde už startovala v letech 2011, 2013 a 2018, dostane bonus 15,64 milionu eur (asi 386 milionů korun). Další finance obdrží za desetiletý koeficient (minimálně 56 milionů korun) a televizní práva.

Český zástupce bude v Champions League po třech letech, naposledy se v ní představila pražská Slavia. Losování skupin proběhne ve čtvrtek. "Obrovská radost, předkola jsme zvládli výborně. Z šesti utkání pět vítězství, myslím, že postup je zasloužený. Podařilo se nám to, o čem jsme snili, co jsme si přáli. Je obrovský úspěch, že Plzeň a český klub bude hrát skupinu Ligy mistrů," řekl na tiskové konferenci trenér Viktorie Michal Bílek.

Domácího kapitána Hejdu, který nemohl nastoupit kvůli karetnímu trestu, na pozici stopera nahradil Jemelka. Na pravé straně obrany od začátku dostal šanci Holík. Plzeňští začali aktivně a už ve druhé minutě Kalvach po odraženém míči minul branku. Karabach úvodní tlak ustál a začal také útočit. Po čtvrt hodině hry Zoubir zakončil individuální akci nepřesnou střelou. Hosté ve 38. minutě otevřeli skóre. Kady z přímého kopu nacentroval do šestnáctky, Mosquera odvrátil míč jen k volnému Ozobičovi a ten přesnou ranou z voleje nedal brankáři Staňkovi šanci.

Západočeši dohrávali úvodní poločas, který na rohové kopy ovládli 6:2, v útlumu. Žluté karty dostali záložník Sýkora i oba stopeři Jemelka s Pernicou. Také do druhého dějství vstoupili lépe hráči Karabachu a Kadyho ránu vytáhl brankář Staněk, jenž v úvodním duelu předvedl několik výborných zákroků. Hostující hráči pak začali stále častěji polehávat na hřišti, takže z tribun se ozýval ohlušující pískot. Domácí jakoby zdržování Karabachu ještě víc nabudilo a v 58. minutě vyrovnali. Jemelka rozehrál přímý kop, vyběhnutý gólman Magomedalijev míč nejistě vyboxoval ke Kopicovi a ten z hranice vápně trefil odkrytou branku. "Do vápna nešli ani stopeři, já se posunul za Chorase (Chorého). Gólman špatně vyběhl, neodhadl to. Vyrazil to před sebe, já viděl, že tam gólman není. Kopl jsem to levačkou, viděl jsem, že tam dobíhá hráč. Myslel jsem si, že to vyhlavičkuje, ale byl nějaký malý. Takže z toho byl gól," řekl Kopic. Čtvrt hodiny nato Plzeňští otočili skóre. Holíkův přetažený centr vrátil do šestnáctky Mosquera a Kliment zblízka prostřelil Magomedalijeva.

Autor vítězné branky musel vzápětí kvůli zranění střídat. "Dával jsem ten gól už zraněný. Tři minuty předtím mi prasklo ve svalu a už jsem nemohl běhat. Už jsem chtěl ukazovat, že budu muset střídat. Pak se stalo nečekané. Náhodou se to ke mně odrazilo a padlo to tam," řekl Kliment. Karabach si v závěru sice vytvořil tlak, ale plzeňská obrana si s ním poradila a hostům nenabídla větší šance na srovnání. České týmy tak neprohrály ani 12 pohárový souboj s ázerbájdžánskými soupeři. "Neuhlídali jsme jednu standardku a soupeř dal gól. Prohrávali jsme, nebylo to vůbec jednoduché. Hrozně si cením toho, že se mužstvo nepoložilo. Zvedli jsme se a dotáhli do vítězného konce," pochvaloval si Bílek.

autor: Vladislav Janouškovec | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio