Fotbalisté Plzně se chystají na restart ligy na Spartě

Fotbalisté Viktorie Plzeň měli pod vedením nového kouče Adriána Guľy skvělý vstup do jarní části nejvyšší soutěže. Vyhráli všechna čtyři jarní střetnutí a chystali se na atraktivní souboj s pražskou Spartou. Zápas ale odložil šířící se koronavirus a na Letné se oba soupeři utkají až tuto středu od 20 hodin.

„My jsme se chystali na Spartu podle rozlosování ještě před pandemií koronaviru, takže si nemyslím, že bychom tam teď nějak extra vsouvali věci na základě toho, že budeme hrát s velkým rivalem. Pochopitelně že taktické věci řešíme s pohledu soupeře. Nesnažili jsme se zvýrazňovat to, jaký zápas nás čeká,“ řekl k blížícímu se zápasu a přípravě slovenský kouč Viktorie Adrián Guľa. Jeho tým naposledy 7. března udolal doma České Budějovice 1:0 a na plzeňských fotbalistech je tak znát hlad po fotbale.

„Viděl jsem na chlapcích, že už se těší na zápasy i ty ostré. To je velmi dobré. Když přišel podnět hrát přátelské utkání, měli jsme z toho radost a těšili jsme se i z toho, že můžeme hrát mezi sebou, protože to můžeme porovnat s tím, když jsme spolu vůbec být nemohli a museli být kvůli pandemii zavření doma. Kluky to teď baví. Je to cítit z jejich pohybu i nálady. Na druhou stranu cítí zodpovědnost, že se blíží restart, a je potřeba vstup do soutěže dobře nastartovat,“ zhodnotil trenér Guľa.

Zápas bez diváků

Sparta na jaře v lize nevyhrála a v tabulce jí patří nelichotivá devátá příčka. Podle Adriána Guľy to ale nehraje před vzájemným duelem žádnou roli. Viktorie musí i tak hrát naplno a ukázat, co v hráčích je. Zápasy Plzně se Spartou jsou vždy plné emocí na hřišti i v hledišti. Jenže to bude ve středu večer na Letné prázdné. I s tím musí plzeňští fotbalisté počítat.

„Snažíme se na to kluky připravit. Až zápas ale ukáže, jak se to podařilo. Na trénincích a přípravných zápasech také fanoušci nejsou, takže tu zkušenost můžeme nějakým způsobem v duelu použít. Na druhou stranu ostrý zápas je něco jiného, a proto klademe důraz i na tyto detaily,“ doplnil Adrián Guľa.

V souvislosti s nemocí covid-19 a nahuštěným programem platí dočasně také možnost během zápasů pětkrát střídat. A hráči Viktorie už v přípravě na restart ligy ukázali, že právě široký a vyrovnaný kádr by mohl být v rychlém sledu zápasů jejich výhodou. Kouč Guľa má navíc k dispozici na střídání řadu kvalitní fotbalistů.

autoři: Vladislav Janouškovec , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio