Fotbalisté zakončili reprezentační rok remízou

20. listopad 2002

Čeští fotbaloví reprezentanti zakončili v Teplicích první rok pod taktovkou trenéra Karla Brücknera remízou se Švédy 3:3. Domácí v přípravném utkání dvakrát vedli, ale soupeř pokaždé vyrovnal.

Český tým se pustil vehementně do dobývání soupeřovy branky. Už v 8. minutě se po Barošově hlavičce dostal k odraženému míči Milan Fukal a levačkou zamířil přesně k tyči. Hamburský obránce tak oslavil svůj návrat do reprezentace po půlroční přestávce. Méně důvodů ke spokojenosti měl jeho klubový spoluhráč Tomáš Ujfaluši, který už v závěru první čtvrthodiny po srážce s Allbäckem opustil hřiště s rozbitou hlavou.

Ve středu obrany ho nahradil Johana a s přímočarými švédskými akcemi měl hodně starostí. V 29. minutě dostal v šestnáctce hodně volného prostoru Mikael Nilsson a vyrovnal. V 43. minutě po rohovém kopu odvracel Fukal míč tak nešťastně, že trefil Nilssona a od něj se míč odrazil podruhé za Čechova záda.

Čeští fotbalisté však nemínili jít o přestávce do kabin s gólovým mankem. Baroš si v 45. minutě vykoledoval faul na hranici šestnáctky a Štěpán Vachoušek z přímého kopu vstřelil svůj první reprezentační gól. Schoval si ho na stadión, kde kdysi začínal s velkým fotbalem.

Po změně stran dal kouč Karel Brückner šanci dalším hráčům, mezi nimi i Patriku Gedeonovi, který tak nastoupil ke své reprezentační premiéře. Druhé dějství začalo náporem domácích. Po Nedvědových akcích se dostali do slibných šancí Vachoušek a Poborský, ale chybělo jim přesnější zakončení. V 63. minutě poslal Grygera další z mnoha centrů před branku a Milan Baroš v pádu hlavičkoval do sítě.

Už za dvě minuty však nekoncentrovaná česká obrana dovolila hostům znovu vyrovnat. Jarošík ztratil míč a Johana jen přihlížel, jak Allbäck střílí třetí švédský gól. Na Stínadlech se dál hrál bezstarostný fotbal s šancemi na obou stranách, ale další gól už diváci neviděli. Nejblíž k němu měl Kolomazník, ale švédský brankář jeho střelu v poslední minutě reflexívně vyrazil a stanovil tak konečný výsledek 3:3.

Česká republika - Švédsko 3:3 (2:2)

Branky: 8. Fukal, 45. Vachoušek, 63. Baroš - 29. a 43. Nilsson, 65. Allbäck. Rozhodčí: Bosat - Kartal, Ersoy (všichni Turecko). ŽK: Gedeon - Elmander. Diváci: 10.238.

ČR: Čech (46. Černý) - Fukal, Bolf, Ujfaluši (16. Johana), Grygera (73. Hübschman) - Poborský (63. Kolomazník), Galásek (46. Gedeon), Nedvěd (68. Dostálek), Šmicer (46. Jarošík) - Vachoušek, Baroš (81. T. Došek).

Švédsko: Isaksson - Lucic, Jakobsson, M. Svensson, Edman (69. N. Johansson) - Bakircioglu, A. Svensson, Källström, M. Nilsson (65. Skoog) - Elmander (65. A. Johansson), Allbäck.

autor: fiš
Spustit audio