Fotbalové mistrovství světa se blíží. Chystáme postřehy i reportáže přímo z Ruska

12. červen 2018

Už tento týden začne největší sportovní akce roku. Rusko poprvé v historii hostí fotbalové mistrovství světa. Mistrovství potrvá od čtvrtka 14. června do neděle 15. července, kdy je na programu finále v Moskvě.

Radiožurnál vyslal do Ruska dva zpravodaje, kteří budou přinášet především reportáže ze zákulisí. Petr Šedivý si nenechá ujít žádnou zajímavost ze sportu, Martin Dorazín bude sledovat události spojené s konáním šampionátu.

Od středy 13. června sledujeme, co se děje v Rusku:

8:40 Postřehy Františka Straky

10:40 Reportáž zahraničního zpravodaje Martina Dorazína

13:40 Zákulísí se sportovním redaktorem Petrem Šedivým

Finále MS vysíláme na Radiožurnálu živě v neděli 15. července od 20:00. Celý program můžete najít na našem zpravodajském serveru iROZHLAS.

Každé ráno v 8:40 pak nabídneme rozhovor s bývalým reprezentantem a trenérem národního týmu Františkem Strakou. Ze zápasů budeme pravidelně vstupovat v odpoledních hodinách.

Ozývají se také protesty

Rusko za přípravy šampionátu utratilo v přepočtu 285 miliard korun. Investovalo je do stadionů a postavilo za ně nové letištní terminály, silnice nebo hotely. I proto je podle šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina připravené tak velkou akci hostit.

Proti ruskému pořadatelství se objevily i protesty. Například kvůli dopingovému skandálu během zimní olympiády v Soči. V Anglii někteří navrhovali bojkot kvůli útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. A lidskoprávní organizace upozorňovaly na utlačování homosexuálů a rasismus ruských fanoušků.

Čtěte takéProgram, výsledky a soupisky najdete na iROZHLAS.cz

Reálně však nic z toho nemohlo Rusku pořadatelství vzít. Prezident Vladimir Putin teď slibuje, že se země ukáže v úplně jiném světle. „Věřím, že fanouškům zůstanou vzpomínky nejenom na zápasy těch nejlepších týmů a dovednosti hráčů, ale taky na Rusko jako takové. Na osobitou kulturu, unikátní historii, přírodní krásy a přátelské lidi.“

Šampionát je opět bez české reprezentace. Ta se na mistrovství světa kvalifikovala naposledy v roce 2006.

autoři: Filip Šedivý , jaw
Spustit audio