FOTO: Den boje za svobodu a demokracii si připomínají také naši vojáci na zahraniční misi

17. listopadu si Den boje za svobodu a demokracii slavnostním nástupem připomněli také čeští vojáci v afghánské misi Resolute Support. Pozdravit je přišel turecký velitel alianční základny v Kábulu brigádní generál Hasan Huseyn Kambur a vojáci také převzali medaile NATO. Předávání modrobílých stužek sledoval náš reportér Tomáš Černý.

17. listopad slaví nejen Armáda České republiky, ale také slovenský kontingent. „Zároveň dojde u této příležitosti k předání medailí NATO Non-Article 5, na kterou má nárok každý voják, který stráví v práci více jak třicet dní,“ vysvětluje velitel 17. úkolového uskupení armády, podplukovník Václav Malát. Jsou to medaile s modrobílou stužkou s nápisem Afghánistán, emblémem NATO a vavřínovou ratolestí.

A jaká byla atmosféra svátečního dne? Ducha zdejší slavnosti podle Tomáše nejtrefněji vyjadřila slova velitele slovenské jednotky, podplukovníka Milana Žilinčára: „Děkuji a modlím se za všechny vojáky, kteří sloužili zde v Afghánistáně a už tu mezi námi nejsou. Při ztrátě toho nejdůležitějšího, co máme, si uvědomujeme plnou cenu demokracie.“

Reportáže Lucie Výborné a Tomáš Černého z Afghánistánu uslyšíte během dne ve vysílání Radiožurnálu a v pravidelném čase pak každý všední den už od pondělí 19. 11. po 8:45.

autoři: Tomáš Černý , had
Spustit audio